Emberrablás színes dán thriller

Emberrablás (2013) dán film

A szomáliai kalózok és a túsztárgyalók alkudozása áll az Emberrablás (A Hijacking / Kapringen) című dán thriller középpontjában.

Emberrablás színes dán thriller

Tobias Lindholm dán rendező a Vadászat című, nálunk is nagy sikerrel vetített drámával jelentkezett be a skandináv filmesek közé. Lindholm második rendezése az Emberrablás az 53. Thesszaloniki Nemzetközi Filmfesztiválon a legjobb film díját és a FIPRESCI-díjat nyerte el. A thrillert emellett díjazták a rangos Palm Springs-i seregszemlén, és öt elismerést kapott a Dán Filmakadémiától, amely az év dán filmjének választotta meg – hasonlóan a dán filmkritikusokhoz.

EMBERRABLÁS [+16]

Színes, dán thriller

Írta és rendezte: Tobias Lindholm
Producer: Rene Ezra, Tomas Radoor
Fényképezte: Magnus Nordenhof Jønck
Vágó: Adam Nielsen

Szereplők: Johan Philip Asbæk, Søren Malling, Dar Salim, Roland Møller

Országos bemutató: 2013.05.16.
Forgalmazó: Vertigo Média Kft.

Fosztogatás és emberrablás

A szomáliai polgárháború kezdete, azaz az 1990-es évek óta napjainkig világméretű problémát jelent a szomáliai kalózok tevékenysége. Az újabb és újabb kalóztámadásról szóló hírek ellenére a civilizált világ szinte tehetetlen a kalóztevékenységgel szemben, pedig a világhatalmak (Oroszország, USA) is elkötelezték magukat az afrikai partok megtisztítása mellett. Két súlyos következménye is van a kalóztevékenységnek.

Emberrablás: Szomáliai kalózok fosztogatnak és túszokat gyűjtenek.
Emberrablás: Szomáliai kalózok fosztogatnak és túszokat gyűjtenek.

Nem jutnak el a segélyszállítmányok (elsősorban az élelmiszer) a nélkülöző afrikaiakhoz, másrészt a gyakori emberrablás miatt sem a hajók legénysége, sem az utasok nincsenek biztonságban.

Az Emberrablás története röviden

A szomáliai partoknál egy teherszállító hajót – fedélzetén két dán tengerésszel, a szakács Mikkelel (Johan Philip Asbæk) és a mérnök Jannal (Roland Møller) – feltartóztatnak a kalózok, és túszul ejtik a legénységet.

Emberrablás: a szakács Mikkel ( Johan Philip Asbæk) és a mérnök Jan (Roland Møller)
Emberrablás: a szakács Mikkel ( Johan Philip Asbæk) és a mérnök Jan (Roland Møller)

Idegőrlő tárgyalás kezdődik a fogva tartók és a dán hajózási mágnás Peter C. Ludvigsen (Søren Malling) között, amelynek tehetetlen szenvedőalanyai a legénység tagjai. A tárgyalásokat Koppenhágában egy irodából vezénylik öltönyös férfiak, akik kényelmes, probléma mentes otthonukból nem tudják átérezni, hogy min mennek keresztül alkalmazottaik a halálfélelem és nélkülözés közepette.

Emberrablás: a dán hajózási mágnás Peter C. Ludvigsen (Søren Malling)
Emberrablás: a dán hajózási mágnás Peter C. Ludvigsen (Søren Malling)

Egy profi túsztárgyaló tanácsára az emberélet nem számít nekik, csak a rideg számok, a cég ezért semmiképp nem hajlandó a kalózok túlzó követeléseinek engedni, akik a legénység kivégzésével fenyegetnek.

Emberrablás: vajon megér másfél millió dollárt az emberek élete?
Emberrablás: vajon megér másfél millió dollárt az emberek élete?

Tobias Lindholm thrillere nem az akciót helyezi a központba, hanem a túsztárgyalások pszichológiai folyamatát, bemutatva az egyes részvevők lelkiállapotát és motivációját az idegőrlő hónapok alatt. A néző pedig a bőrén érzi át a tehetetlenséget, amellyel mindhárom oldalnak szembe kell néznie.

Ország:
Ez tetszik, megosztom:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Hasonló filmhír, filmajánló

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

13 + hat =


Scroll to top