Egy tetovált lány tanít a Szovjetunióban

- filmrakat | 2015. április 4. szombat
Olvasói értékelés: (Még nincs értékelés, legyél az első!)

Noomi Rapace alakítja A 44. gyermek című thriller női főszerepétNoomi Rapace alakítja A 44. gyermek című thriller női főszerepét. Egy szelíd tanárnőt alakít, akit megvádolnak azzal, hogy a Szovjetunió ellen kémkedett. A színésznő eddigi legnagyobb sikerét Lisbeth Salander megformálásával érte el a Millennium-trilógia filmadaptációiban. Filmsztárok a Filmrakatban: Noomi Rapace.

Noomi Rapace svéd színésznő (1979) hétévesen kezdte színészi karrierjét, az In the Shadow of the Raven című izlandi filmben. Azóta több mint húsz játékfilmben és tévés produkcióban szerepelt. 2007 hozta el számára az áttörést, ekkor mutatták be ugyanis a Daisy Diamond című dán filmet, amelyben Rapace egy nehéz sorsú kamasz-anyát játszik, aki egy álom reményében elhagyja az otthonát, de végül kudarcot vall, és súlyos következményekkel kell szembenéznie. A színésznőt kivételes alakításáért a Bodil-díjjal (dán kritikusi elismerés) és Robert-díjjal (Dánia Oscar-díja®) tüntették ki a Legjobb színésznő kategóriában.

Legnagyobb sikerét kétség kívül tetovált lányként aratta eddig: Lisbeth Salander alakjával vonta magára a szakma és a nézők figyelmét, a Stieg Larsson-féle Millennium-trilógia filmadaptációiban: A tetovált lány, A lány, aki tűzzel játszik és A kártyavár összedől című produkciókban.

Rapace-szal nemrég Michaël R. Roskam Piszkos pénz című bűnügyi drámájában találkozhattunk Tom Hardy és James Gandolfini (†) oldalán. A Bostonban játszódó film főhőse Bob (Hardy), aki maga mögött akarja tudni bűnözői múltját, de valahogyan belekeveredik egy rosszul sikerült balhéba, és egy gyilkosságba, amelynek oka egy elveszett pitbull. Rapace egy Nadia nevű nőt játszik a filmben, aki összeismerkedik Bobbal, amikor a férfi megtalál egy sérült kiskutyát a nő háza előtt.

A 44. gyermek című filmbe a producer Ridley Scott hívta, akinek játszott a Prometheus című sci-fijében és hamarosan el kezdik forgatni a film második részét is.

A szelíd Raisa Demidova megformálásával Rapace látványosan eltávolodik attól a szereptől, amelynek nemzetközi hírnevét köszönheti, A tetovált lányban ugyanis kőkemény figurát játszott. Ahhoz, hogy teljesen Raisa bőrébe tudjon bújni, Rapace megpróbálta elképzelni, a sztálini rezsim polgárai milyen paranoiában voltak kénytelenek élni a hétköznapjaikat. A film rendkívül erős mellékszála, ahogyan a szelíd tanárnő az összeomlás szélére kerül, miközben férje 44 gyermek halála ügyében nyomozva elveszíti egzisztenciáját.

Ha tetszik, jelezd nekünk:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

egy + húsz =

Címlapról

A hűséges (2018) francia-belga film

A hűséges (2018) francia-belga romantikus dráma
Matthias Schoenaerts főszereplésével készült A hűséges, mely egy önmagát megtagadni nem tudó gengszter és egy...
Tovább

Nyúl Péter (2018) amerikai film

Nyúl Péter (2018) amerikai film
Nyúl Péter egy igazi hóhányó, akinek története most egy élőszereplős animációs amerikai vígjátékban elevenedik meg....
Tovább

A szelíd teremtés (2018) francia-német-holland-litván film

A szelíd teremtés (2018) francia-német-holland-litván film
Egy világtól elzárt orosz faluban kezdődik A szelíd teremtés története, ahol egyedül él a nő,...
Tovább