Égig érő paszuly

Több változatban is ismert az égig érő paszuly története, Az óriásölő című film a klasszikus változathoz hasonlóan kezdődik, melyben az egyszerű parasztfiú a lovát elcseréli egy marék babra, melyből hamarosan hatalmas babszár nő egészen az égig, és összeköti a földet az óriások birodalmával.

Az óriásölő plakát
Az óriásölő plakát

Égig érő paszuly, mint  magyar népmese

A másik – magyar népmesei – változat szerint a kisfiú az egy szem tehénkét cseréli egy szem paszullyal, amit még aznap elültet. Másnap reggel aztán csodálkozva látja, hogy a kikelt növénynek nem látszik a teteje, olyan hatalmasra nőtt! Az égig érő paszuly szárán felkapaszkodva aztán a hétfejű sárkányhoz jut, akitől fondorlattal megszerzi az arany tojást tojó tyúkot! Emlékszünk még Szabó Gyula csodálatos Magyar népmesélésére?

Az óriásölő

Az óriásölő című film látványos, kalandos utazás egy fantázia-világba, melyben messze a Föld fölött óriások élnek. Ezért jelentős az égig érő paszuly szerepe, mert ezzel lehet elérni az óriásokhoz, szimbólum, díszlet és egyben a történet egyik leglátványosabb része. A megépítése művészi teljesítménynek számít, mivel falemezből, műanyaghabból, gipszből, gumiból, és persze vizuális effektusok segítségével kellett összeállítani. Ezen kapaszkodik fel Jack (Nicholas Hoult) az egyszerű parasztfiú, hogy szembenézzen az óriásokkal és megküzdjön velük ha kell.

A film jó szórakozás családok számára – mondja Hoult –, a látványos jelenetek tele vannak fantáziával, romantikával és humorral.

Az óriásölő - Hoult
Nicholas Hoult

Bryan Singer rendező Az óriásölőről

Az volt a célom, hogy érzékletesen keltsek életre egy legendát – mondja Singer. – A gyerekkori elképzeléseket és a mesekönyvek illusztrációit akartam valóságossá tenni; nagy léptékben, akciókkal és drámával, és egy öt mérföld magasba nyúló babszárral. Történetünk lazán kapcsolódik olyan mesékhez, mint Az égig érő paszuly (Jack and the Beanstalk), valamint a régebbi és sötétebb Jack the Giant Killer, mely Arthur király legendájához tartozik. E kettő elemeit kombináljuk a saját ötleteinkkel, hogy új köntösben, új történettel és szereplőkkel keltsük életre a karaktereket és a világukat, méghozzá egyfajta hangsúlyozott realizmussal.

Az égig érő paszuly története tehát ismét átalakul, volt már klasszikus angol mese, magyar népmese, most pedig Az óriásölő című film kulcsjelenetében tér vissza…

Ez tetszik, ezt megosztom...
Email this to someone
email
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Hasonló filmhír, filmajánló

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

2 × öt =


Scroll to top