Doug Liman filmje tényeken alapuló hazugság

- filmrakat | 2017. augusztus 10. csütörtök
Olvasói értékelés: (Még nincs értékelés, legyél az első!)

Barry Seal: A beszállító (amerikai thriller 2017) jelenetfotó
Doug Liman rendező maga jellemezte tényeken alapuló hazugságnak a Barry Seal, a beszállító című filmjét, mely elképesztő megtörtént eseményeken alapul. Hőse egy szélhámos pilóta, aki egyszerre dolgozik a CIA-nak és a drogmaffiának. Hogy minél hitelesebb legyen a kor hihetetlenül pofátlan politikai manővereinek bemutatása, Liman a saját apja segítségét is kikérte, akik közvetlenül a Fehér Házból szerezte tapasztalatait.

Mielőtt Liman apjára rátérnénk, pár szóval elmondjuk, hogyan lett Barry Seal egyidejűleg a CIA és a kolumbiai drogkartell alkalmazottja.

Fegyvert és drogot szállított Seal

Ahogyan egy tipikus amerikai sikertörténetben lenni szokott, Seal először azt kapja feladatul, hogy felderítő munkát végezzen a kommunisták dél-amerikai tevékenységével kapcsolatban, végül pedig eljut odáig, hogy fegyvert szállít a térség kommunistaellenes erőinek. Amerika kétfrontos háborút folytat: a kábítószer, illetve a kommunisták ellen, és Seal mindkét frontot kiválóan ismeri. Mivel a CIA megbízásából végzett illegális feladatokat, oda-vissza szabad volt az út számára. Semmi értelmét nem látta annak, hogy visszafelé üres géppel repüljön, ezért Barry úgy gondolta, jól megrakja droggal. Ennek az lett a vége, hogy egyszerre dolgozott az amerikai kormánynak és a kolumbiai drogkartellnek, amiről a felek mit sem sejtettek…
Barry Seal: A beszállító (amerikai thriller 2017) jelenetfotó
A történet a ’80-as évek Amerikájában játszódik, abban az időszakban, amikor az Irán-kontra ügy néven elhíresült politikai botrány is kirobbant. A filmrendező apja, Arthur L. Liman volt ennek az illegális fegyverkereskedelemmel és nicaraguai támogatással foglalkozó szenátusi vizsgálóbizottságának főtanácsadója, személyesen kérdezte ki Oliver North ezredest.

Az Irán-kontra ügy

North ezredes szervezte meg, hogy illegálisan fegyvert adjanak el Iránnak cserében a Libanonban fogva tartott amerikai túszok elengedéséért. Az akció második szakaszában a fegyverekért kapott pénzből Amerika szintén illegálisan támogatta a nicaraguai ellenzéket, az úgynevezett kontrákat. North-t elítélték, majd felmentették. Ma tévés politikai kommentátor és hadtörténész.

A rendező felhasználta édesapja emlékeit a film készítése során, és jókat beszélgettek arról, mennyire abszurd volt az akkori, Ronald Reagen féle amerikai kormány taktikája.

Limannek tetszett, hogy rengeteg film szól olyan emberekről, akiken átgázol a kormány, Seal viszont laza mozdulattal átveri a Fehér Házat.

Barry afféle kalandor, aki belebotlik a nyolcvanas évek számos fontos szereplőjébe, például Reagan elnökbe, Manuel Noriega panamai diktátorba, Bill Clintonba és Oliver North-ba.

Forrás: UIP-Duna Film

Továbbiak a filmről:

Ha tetszik, jelezd nekünk:

Címlapról

Nyúl Péter (2018) amerikai film

Nyúl Péter (2018) amerikai film
Nyúl Péter egy igazi hóhányó, akinek története most egy élőszereplős animációs amerikai vígjátékban elevenedik meg....
Tovább

A szelíd teremtés (2018) francia-német-holland-litván film

A szelíd teremtés (2018) francia-német-holland-litván film
Egy világtól elzárt orosz faluban kezdődik A szelíd teremtés története, ahol egyedül él a nő,...
Tovább

Melissa McCarthy férje rendezte a színésznő új filmjét

Melissa McCarthy A partiállat című filmben
Nem csak rendezte, más feladatokat is ellátott Melissa McCarthy férje a színésznő legújabb filmjének készítésekor....
Tovább