Tudd meg az igazságot a dínós filmek dinoszauruszairól!

Tudd meg az igazságot a dínós filmek dinoszauruszairól!
Jurassic World: Világuralom – fotó a forgatásról.

A dínós filmek gyakran ábrázolják hüllőknek a dinoszauruszokat. Talán azért, mert a hüllők félelmetesebbek mint a többi állatfaj? De mi az igazság, milyen állatfaj volt a rég kihalt dinoszaurusz?

A Jurassic World: Világuralom forgatásán készült fenti kép alapján inkább tűnnek madárnak, mint hüllőnek. A jövőre bemutatásra kerülő mozifilm kapcsán kicsit körbejártuk a témát. Azt állapítottuk meg, hogy…

A dínós filmek dinoszauruszai általában hüllők

A Jurassic Parkot és az újraindított történetet, a Jurassic Worldöt sokszor bírálták már amiatt, hogy kicsit lazán veszi az evolúciós történelmet. A dinoszauroszokat ugyanis hüllőkként ábrázolja, pedig ezek a lények biológiai szempontból inkább a madarak elődeinek tekinthetők.

Ám vegyük figyelembe Hollywood szempontjait is: egy vérszomjas óriásgyík mégis csak sokkal hatásosabb a vásznon, mint egy túlméretezett pulyka. Ráadásul a tömegkultúrában mindig is nagy hüllőknek vélték a dinókat, és milyen hülyén venné ki magát – mint egy amerikai filmes rámutatott –, ha a rémisztő velociraptorról hirtelen kiderülne a mozikban, hogy valójában a csirke őse volt?

Hirdetés

A dinoszauruszok állattani meghatározása nem lehet célja a film magazinnak. Ezért a wikipédiához fordulunk, ami azt mondja, hogy „a dinoszauruszok (Dinosauria) a gerinchúrosok kládjába tartozó ősállatok egy vegyes csoportját jelenti.” Belátom, ez sem visz sokkal közelebb a pontos meghatározáshoz, így akit bővebben érdekel nézze meg a pontos meghatározást: Dinoszauruszok

A legújabb dinós szuperprodukció, a Jurassic World: Világuralom láttán az evolúcióbiológusok örömkönnyeket hullajthatnak, mert végre komoly szerepet kapnak a tollas dinók is. Ám a sorozat rajongói sem fognak búslakodni: a T-Rex és társai azért maradnak ugyanolyan pikkelyesek, amilyeneknek megszerettük őket.

A dínós film rendezői székébe Colin Trevorrow ült, aki a forgatókönyv írásban is aktívan részt vett. A szereplők között felfedezhetjük Jeff Goldblum, Laura Dern, Sam Neil nevét. A főszereplők pedig Chris Pratt és Bryce Dallas Howard.

A filmet Magyarországon a UIP-Duna Film fogja bemutatni, jelen állás szerint a premier dátuma: 2022. június 9.


Ha tetszett az írásom, kérlek oszd meg a közösségi oldaladon, hadd ismerjék meg a barátaid is!

Fotók: © Universal Studios.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

húsz + kettő =

Scroll to top