Carol (2015) brit-amerikai romantikus dráma

A Carol egy fiatal lány (Rooney Mara) és egy családanya (Cate Blanchett) találkozásának és botrányos kapcsolatának következményeit mutatja be. A világhírű írónő, Patricia Highsmith 1952-ben Claire Morgan álnéven és The Price of Salt címmel jelentette meg nagy botrányt kavart könyvét. A később Carol címmel is kiadott regényből az Oscar-jelölt Todd Haynes készített most filmet. A Carol az egyik nagy esélyese a 2016-os Oscar-díjnak, a szakma 5-8 kategóriában is várja a film jelölését, köztük a legjobb film, rendezés és színésznő kategóriákban.

Carol (16)
Színes, feliratos, brit-amerikai romantikus dráma

Rendezte: Todd Haynes
Patricia Highsmith regényéből a forgatókönyvet írta: Phyllis Nagy Producer: Elizabeth Karlsen, Tessa Ross Fényképezte: Edward Lachman
Vágó: Affonso Goncalves Zene: Carter Burwell

Szereplők: Cate Blanchett, Rooney Mara, Kyle Chandler, Jake Lacy, Sarah Paulson

Országos bemutató: 2016. február 11. Forgalmazó: Vertigo Média Kft.

Carol – filmajánló

Az ötvenes évek gazdasági fellendülése idején a húszas éveiben járó Therese (Rooney Mara) Manhattan egyik nagyáruházában dolgozik eladóként, és naphosszat a jobb életről, és a szerelemről álmodozik. Egy nap találkozik a jómódú Carollal (Cate Blanchett), aki kihűlt házasságában vergődik, és amit talán csak kislánya iránti imádata tart egyben. A két nő között rögtön szikrázni kezd a levegő, és kezdetben ártatlannak induló találkozásuk az érzelmek hatására gyorsan elmélyül. Carol féltékeny és továbbra is szerelmes férje (Kyle Chandler) meg akarja kérdőjelezni a nő anyai rátermettségét, valamint erkölcsösségét. Később pedig további, mélyre elásott titok is felszínre kerül a múltból.

A Carol világpremierjére a világ legrangosabb filmfesztiválján, az ‘A’ kategóriás cannes-i seregszemle versenyprogramjában került sor. A Carol többek között a New York-i, és torontói kritikusok szerint is az év filmje, a new york-i, bostoni, torontói kritikusok az év rendezőjének választották meg Todd Haynes-t, számos helyen díjazták a film két színésznőjét, Cate Blanchett-et és Rooney Marát, továbbá a forgatókönyvet, és a film ötvenes éveket hitelesen megidéző jelmezeit és látványát. Az alkotást öt Golden Globe-díjra jelölték (legjobb dráma, rendezés, drámai színésznő – Rooney Mara, drámai színésznő – Cate Blanchett, zene). A két Oscar-díjas Cate Blanchett élete egyik legjobb alakítását nyújtja, és nem tartják kizártnak, hogy szerepéért harmadszor is elnyerje az aranyszobrocskát. Ez a filmtörténetben a színésznők között eddig csak Katherine Hepburnnek, Meryl Streepnek és Ingrid Bergmannak sikerült.

Carol – trailer

Ország:
Ez tetszik, megosztom:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Hasonló filmhír, filmajánló

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

4 + 9 =


Scroll to top