Carol (2015) brit-amerikai romantikus dráma

- filmrakat | 2016. január 2. szombat
Olvasói értékelés: (Még nincs értékelés, legyél az első!)

A Carol egy fiatal lány (Rooney Mara) és egy családanya (Cate Blanchett) találkozásának és botrányos kapcsolatának következményeit mutatja be. A világhírű írónő, Patricia Highsmith 1952-ben Claire Morgan álnéven és The Price of Salt címmel jelentette meg nagy botrányt kavart könyvét. A később Carol címmel is kiadott regényből az Oscar-jelölt Todd Haynes készített most filmet. A Carol az egyik nagy esélyese a 2016-os Oscar-díjnak, a szakma 5-8 kategóriában is várja a film jelölését, köztük a legjobb film, rendezés és színésznő kategóriákban.

Carol (16)
Színes, feliratos, brit-amerikai romantikus dráma

Rendezte: Todd Haynes
Patricia Highsmith regényéből a forgatókönyvet írta: Phyllis Nagy Producer: Elizabeth Karlsen, Tessa Ross Fényképezte: Edward Lachman
Vágó: Affonso Goncalves Zene: Carter Burwell

Szereplők: Cate Blanchett, Rooney Mara, Kyle Chandler, Jake Lacy, Sarah Paulson

Országos bemutató: 2016. február 11. Forgalmazó: Vertigo Média Kft.

Carol – filmajánló

Az ötvenes évek gazdasági fellendülése idején a húszas éveiben járó Therese (Rooney Mara) Manhattan egyik nagyáruházában dolgozik eladóként, és naphosszat a jobb életről, és a szerelemről álmodozik. Egy nap találkozik a jómódú Carollal (Cate Blanchett), aki kihűlt házasságában vergődik, és amit talán csak kislánya iránti imádata tart egyben. A két nő között rögtön szikrázni kezd a levegő, és kezdetben ártatlannak induló találkozásuk az érzelmek hatására gyorsan elmélyül. Carol féltékeny és továbbra is szerelmes férje (Kyle Chandler) meg akarja kérdőjelezni a nő anyai rátermettségét, valamint erkölcsösségét. Később pedig további, mélyre elásott titok is felszínre kerül a múltból.

A Carol világpremierjére a világ legrangosabb filmfesztiválján, az ‘A’ kategóriás cannes-i seregszemle versenyprogramjában került sor. A Carol többek között a New York-i, és torontói kritikusok szerint is az év filmje, a new york-i, bostoni, torontói kritikusok az év rendezőjének választották meg Todd Haynes-t, számos helyen díjazták a film két színésznőjét, Cate Blanchett-et és Rooney Marát, továbbá a forgatókönyvet, és a film ötvenes éveket hitelesen megidéző jelmezeit és látványát. Az alkotást öt Golden Globe-díjra jelölték (legjobb dráma, rendezés, drámai színésznő – Rooney Mara, drámai színésznő – Cate Blanchett, zene). A két Oscar-díjas Cate Blanchett élete egyik legjobb alakítását nyújtja, és nem tartják kizártnak, hogy szerepéért harmadszor is elnyerje az aranyszobrocskát. Ez a filmtörténetben a színésznők között eddig csak Katherine Hepburnnek, Meryl Streepnek és Ingrid Bergmannak sikerült.

Carol – trailer

Ha tetszik, jelezd nekünk:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

2 + 14 =

Címlapról

A hűséges (2018) francia-belga film

A hűséges (2018) francia-belga romantikus dráma
Matthias Schoenaerts főszereplésével készült A hűséges, mely egy önmagát megtagadni nem tudó gengszter és egy...
Tovább

Nyúl Péter (2018) amerikai film

Nyúl Péter (2018) amerikai film
Nyúl Péter egy igazi hóhányó, akinek története most egy élőszereplős animációs amerikai vígjátékban elevenedik meg....
Tovább

A szelíd teremtés (2018) francia-német-holland-litván film

A szelíd teremtés (2018) francia-német-holland-litván film
Egy világtól elzárt orosz faluban kezdődik A szelíd teremtés története, ahol egyedül él a nő,...
Tovább