Call girl

A skandináv krimik feszültségét kelti életre a politikai botrányokat is kavaró svéd prostitúciós történet, a Call girl. A hetvenes években, Svédországban megtörtént események Bordellhärvan néven maradtak fenn az archívumokban, melyekből jócskán merít a film, igaz a neveket megváltoztatták a történetben.

Politikai botrányokat is kavaró svéd prostitúciós történet, a Call girl.
Politikai botrányokat is kavaró svéd prostitúciós történet, a Call girl.

Call girl (+16)

2013 – színes, feliratos, svéd-norvég-finn-ír dráma

Forgatókönyv: Marietta von Hausswolff von Baumgarten
Producer: Mimmi Spång
Fényképezte: Hoyte Van Hoytema
Vágó: Kristofer Nordin
Zene: Mattias Bärjed

Rendezte: Mikael Marcimain

Szereplők: Pernilla August, Sofia Karemyr, Josefin Asplund, Simon J. Berger

Országos bemutató: 2013.12.05.
Forgalmazó: Vertigo Média Kft.
Egy nem kevés politikai befolyással bíró asszony call girl hálózatot működtet
Egy nem kevés politikai befolyással bíró asszony call girl hálózatot működtet

A Call girl film története röviden

1976, Svédország. Egy nem kevés politikai befolyással bíró asszony call girl hálózatot működtet, amelyben számos kiskorút is foglalkoztat. Ügyfelei között számos magas rangú tisztségviselő, politikus, sőt miniszterek is szerepelnek. A beszervezett tinédzser lányok számára a nevelőintézetből való szabadulás reményét kínálja a gyors pénzszerzési lehetőség, imponál nekik az éjszakai élet, az új ruhák, az ital és a drogok. Ám a hatóságok kitartó nyomozással, lehallgatásokkal egyre több bizonyítékot gyűjtenek be a kiskorúakról, valamint ismert klienseikről. A választásokhoz közeledve az államhatalom számára is mind kínosabbá és titkolnivalóvá válik az ügy.

A beszervezett tinédzser lányok számára a nevelőintézetből való szabadulás reményét kínálja a gyors pénzszerzési lehetőség, imponál nekik az éjszakai élet, az új ruhák, az ital és a drogok
A beszervezett tinédzser lányok számára a nevelőintézetből való szabadulás reményét kínálja a gyors pénzszerzési lehetőség, imponál nekik az éjszakai élet, az új ruhák, az ital és a drogok

A Call girl megtörtént eseményeken alapul: az egész Svédországot megrengető hetvenes évekbeli prostitúciós botrányt dolgozz fel, amelyben a neveket és helyszíneket megváltoztatták. A film bemutatása Svédországban ennek ellenére nagy botrányt váltott ki, különösképpen amiatt, mert a korábbi miniszterelnököt, Olof Palmét is úgy állította be, mint aki szintén fizetett kiskorú prostituáltaknak szexért. Palme fia ezért beperelte az alkotókat, és bár a pert elvesztette, a filmben a miniszterelnök jelenlétét és jeleneteit jelentősen lerövidítették.

Az alkotók és a sikerek

Mikael Marcimain filmjének világpremierje a rangos Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon volt, ahol a Call girl elnyerte a nemzetközi kritikusok FIPRESCI-díját az elsőfilmek között. A Call girl-t kilenc kategóriában jelölték a Svéd Filmdíjra, és a film elnyerte a legjobb operatőr, hang és jelmez díját. Mikael Marcimain nevéhez fűződik többek között a nagy sikerrel vetített Wallander című sorozat. A Call girl főszereplője a svéd film sztárja, Pernilla August, aki Ingmar Bergman filmjeiben vált ismertté (Fanny és Alexander, Legjobb szándékok), majd nemzetközi karrierje során olyan filmekben szerepelt, mint a Dina vagyok és a Star Wars I. rész: Baljós árnyak.

Ez tetszik, ezt megosztom...
Email this to someone
email
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Hasonló filmhír, filmajánló

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

5 − 2 =


Scroll to top