Brad Pitt a 12 év rabszolgaság producere

Olvasói értékelés: (Még nincs értékelés, legyél az első!)

Egyesek szerint a Steve McQueen rendezte 12 év rabszolgaság – melynek egyik főszereplője a Z világháború című zombi filmjével rendkívül sikeres Brad Pitt – az Oscar-díj egyik legnagyobb várományosa. A filmet több filmfesztiválon mutatták már be sikerrel. Jelenetképek, nyilatkozatok a cikkben az idehaza jövőre bemutatandó filmből.

Brad Pitt tudja milyen filmbe fektesse a pénzét

12 év rabszolgaság - megtörtént események alapján készült amerikai film. Rendezte Steve McQueen, producere Brad Pitt.
12 év rabszolgaság – megtörtént események alapján készült amerikai film.
Rendezte Steve McQueen, producere Brad Pitt.

Az Oscar-díj egyik legnagyobb várományosaként emlegetik a Steve McQueen rendezte 12 év rabszolgaságot (várható hazai bemutató: 2014. január), ami a 38. Torontói Nemzetközi Filmfesztivál közönségdíjas alkotása lett, és a jelenleg is zajló 51. New York-i Filmfesztiválon is levetítésre került. A Solomon Northup 1853-as visszaemlékezésein alapuló filmről elismerően nyilatkozott mind a szakma, mind a közönség, és sokan nem csak a legjobb filmnek, de a legjobb rendezőnek, és a legjobb színésznek járó Oscar-díjjal jutalmaznák a Chiwetel Ejifor és Michael Fassbander főszereplésével készült alkotást. Torontóban az elmúlt években a Blackberry People’s Choice díjat olyan Oscar-díjas filmek kapták, mint a Gettómilliomos, A király beszéde, vagy A napos oldal, ami csak erősíti A 12 év rabszolgaság hírnevét is.

Torontóban közönségdíjas lett a film
Torontóban közönségdíjas lett a film

Ha Brad Pitt legutóbbi filmjének zajos sikerét vesszük alapul, feltehetőleg ismét jó érzékkel vállalt producerséget egy nagyszabású, sztároktól hemzsegő alkotásban, ami szintén a film leendő közönségsikerére utal.

Steve McQueen a filmről

Steve McQueen, akinek nevéhez olyan alkotások fűződnek, mint a Shame – A szégyentelen, vagy az Éhség a Reutersnek azt nyilatkozta filmjéről:

Úgy éreztem, ezt a történetet el kell mesélnem. Egy szabad emberrel mindenki azonosulni tud…amikor elfogják, rabszolgaságba taszítják.. a néző vele együtt teszi meg ezt a könyörtelen utazást.

Az Entertainment Weekly magazin szerint el kell felejtenünk minden eddigi filmet, ami ebben a témában készült, mert ennyire sokkoló és realisztikus alkotás még nem készült a felsőbbrendűségről, és a rabszolgák sorsáról.

El kell felejtenünk minden eddigi filmet, ami eddig a rabszolgaság témáját dolgozta fel...
El kell felejtenünk minden eddigi filmet, ami eddig a rabszolgaság témáját dolgozta fel…

Brad Pitt szerint kihagyhatatlan film a 12 év rabszolgaság

Brad Pitt, aki nem csak szereplője, de producere is McQueen filmjének, a torontói vetítést követően így nyilatkozott az újságíróknak:

A 12 év rabszolgaság azon ritka filmek közé tartozik, amikor a néző egy hihetetlen átalakuláson megy keresztül. Egy nagyon különleges alkotásról van szó. Kihagyhatatlan!

A film története röviden

A megtörtént eseményeken alapuló filmben Ejiofor játssza Solomon Northup-ot, egy 1841-ben New York-ban élő színesbőrű szabad hegedűművészt, akit kétes életű munkaadója elkábít, majd elrabolja a családjától, Louisiana-ba szállítja, és eladja rabszolgának. Az összevert Northup nehezen alkalmazkodik az embertelen körülményekhez, és az életben maradáshoz szükséges új életmódhoz. Helyzete még kilátástalanabbá válik, mikor eladják őt egy szadista ültetvénytulajdonosnak, a Michael Fassbender által alakított Edwin Eppsnek (Fassbender korábban már dolgozott McQueen-el a Szégyen és a Hunger című filmekben).

A 12 év rabszolgaság 2014-ben a magyar mozikban
A 12 év rabszolgaság 2014-ben a magyar mozikban

A 12 év rabszolgaság 2014 januárjában érkezik a hazai mozikba, a főszerepekben Chiwetel Ejiofor, Michael Fassbander, Sarah Paulson, Paul Dano, Brad Pitt, Lupita Nyong’o, Benedict Cumberbatch, Alfre Woodard, Paul Giamatti és Garret Dillahunt.

Hasonló filmhír, filmajánló

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

4 × kettő =


Scroll to top