Az indok: a történelem eltorzítása

A 44. gyermek - Gary Oldman és Tom HardyNem kerülhet orosz mozikba A 44. gyermek című, Sztálin korában játszódó amerikai thriller. Az indok: történelem eltorzítása. A hatóságok először – kedden – engedélyezték a film bemutatását… Filmhírek a Filmrakatban.

A krimi 1952-ben, Sztálin halála előtt egy évvel játszódik, és egy olyan, a saját útját járó nyomozóról szól, aki egy sorozatgyilkos nyomába ered, miközben munkáját hátráltatják a hatóságok. Hivatalos vélemény szerint ugyanis ilyen gyilkosságok nem fordulhatnak elő a Szovjetunióban.

Az orosz kulturális minisztérium szerdán úgy döntött, hogy a “történelem eltorzítása” miatt nem engedi bemutatni A 44. gyermek című, Sztálin korában játszódó hollywoodi thrillert.

A svéd Daniel Espinosa által rendezett film a magyarországi forgalmazás kezdetével egy időben, csütörtökön került volna mozikba Oroszországban, amely a náci Németország feletti második világháborús győzelem 70. évfordulójának ünneplésére készül.

A Tom Rob Smith angol író regénye alapján készült amerikai krimi – Tom Hardyval, Vincent Cassellel és Gary Oldmannel a főbb szerepekben – egy sorozatgyilkos történetét dolgozza fel, aki gyerekek közül szedi áldozatait Sztálin uralma idején.

Az orosz kulturális tárca közleménye szerint a film keddi elővetítése után – amelyen a minisztérium tisztviselői és a sajtó képviselői vettek részt – “aggodalom merült fel annak tartalmával kapcsolatban“. A fő gond az, hogy az amerikai krimi “eltorzítja a történelmi tényeket, és sajátos módon kezeli a második világháború előtti, alatti és utáni eseményeket” – írta a tárca, amely azt is kétségbe vonta, hogy a filmben megfelelően ábrázolják a szovjet embereket.

A közlemény szerint a film megtekintése után a kulturális minisztérium képviselői és az oroszországi forgalmazó, a Central Partnership egyetértett abban, hogy “elfogadhatatlan ilyen filmek bemutatása a győzelem 70. évfordulója előtt“.

Az amerikai filmről kritikát közlő Kultura című állami finanszírozású orosz művészeti lap azt írta, “Daniel Espinosa filmje hazugságokból áll, és Oroszország, az oroszok arcul köpése“.

A hatóságok először – kedden – engedélyezték A 44. gyermek bemutatását, 18 éven felüliek számára. A történelem eltorzítása miatti tiltást bíráló orosz emberi jogi aktivisták cenzúrával vádolják a kulturális tárcát, szerintük engedélyezni kellene a történelem különböző megközelítéseinek bemutatását.

Forrás: MTI | 2015.

Ez tetszik, ezt megosztom...
Email this to someone
email
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Hasonló filmhír, filmajánló

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

egy + 15 =


Scroll to top