Arany Sast nyert a Leviatán rendezője

Leviatán (+16) színes orosz thriller - 2014Andrej Zvjagincev, az Oscar-díjra jelölt Leviatán című orosz film alkotója kapta a legjobb rendezőnek járó Arany Sas nevű orosz filmes elismerést. Az orosz Filmművészeti Akadémia díjai.

A Moszfilmnál, az orosz filmgyárban pénteken tartott díjátadón a Kreml által kedvelt Nyikita Mihalkov színész-rendező Napszúrás című filmje nyerte el az év legjobb filmjének ítélt díjat. Az Ivan Bunyin Nobel-díjas orosz író azonos című elbeszélésére és 1918-1920 között készült Átkozott napok című naplójegyzetekre alapozott film Pjotr Vrangel cári tábornok, a “Fekete Báró” seregének a Krím félszigeten történt megsemmisítését, az 1917 és 1921 között itt elkövetett vérengzéseket mutatja be.

A bolsevikok a krími vörös terror során több ezer fehérgárdistát végeztek ki, de a kórházakban dolgozó orvosokkal, ápolókkal és a vöröskereszt munkatársaival, értelmiségiekkel is tömegesen számoltak le. Pontos adatok nincsenek, de helytörténészek szerint 12-20 ezer áldozatot követelt a bolsevista terror. Egyes becslések 120-150 ezerre teszik ezt a számot. Vrangel serege 300 ezer embert számlált. Makszimilian Volosin orosz költő, fordító szerint csak minden harmadik krími értelmiségi élte túl a vérengzést.

A Napszúrásban valós történelmi szereplők alakja is felbukkan, közöttük Kun Béla, a magyar emigráns bolsevik vezetőé is. Kun Béla 1920-tól 1921-ig a krími forradalmi bizottság elnöke volt.

A legjobb rendezőnek adott orosz elismerést elnyerő Andrej Zvjagincev filmjének Oscar-díjra jelölése korábban nagy vihart kavart Oroszországban. Vlagyimir Megyinszkij orosz kulturális miniszter szerint például a film rontja az országról külföldön alkotott képet.

A Golden Globe-díjjal és a londoni filmkritikusok díjával is jutalmazott Leviatán egy férfi története, aki a távoli Északon, a Barents-tenger partján fekvő városkában szembeszáll a korrupt polgármesterrel, miután megtudja, hogy le akarják rombolni a házát.

Andferj Zvjagincev rendező korábban nehezményezte, hogy még Golden Globe-díjához sem gratuláltak hivatalos helyről, pedig utoljára még a szovjet időkben, 1969-ben nyerte el a legjobb idegen nyelvű film Arany Glóbusz-díját Szergej Bondarcsuk Háború és béke című alkotása.
Az Arany Sas-díj átadásának napján végül megszólalt Dmitrij Peszkov, Vlagyimir Putyin orosz államfő szóvivője is, aki pozitívnak ítélte meg a Leviatán körüli vitát, és azt mondta, szeretné, ha előbb az orosz mozikban mutatnák be filmet.

A Leviatánt Oroszországban február 5-én kezdik vetíteni.

Forrás: MTI 2015.

{adinserter 10}

Ez tetszik, ezt megosztom...
Email this to someone
email
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Hasonló filmhír, filmajánló

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

3 × öt =


Scroll to top