Angelina Jolie petefészkeit és petevezetékeit eltávolították

- filmrakat | 2015. március 25. szerda
Olvasói értékelés: (Még nincs értékelés, legyél az első!)
Mint látható, Angelina Jolie mellműtétje sikeres volt

Mint látható, Angelina Jolie mellműtétje sikeres volt

Angelina Jolie amerikai színésznő, rendező retteg a ráktól. Korábban mindkét mellét levették, most – megelőzésképp – petefészkeit és petevezetékeit is eltávolították. Jolie a The New York Times-ban maga vallott a beavatkozásról. Filmsztárok hírei a Filmrakatban.

A világsztár azért választotta a sebészi beavatkozást, mert hordozója egy génmutációnak, amely 50 százalékra növeli a petefészekrák kialakulásának kockázatát – idézte Jolie-t a BBC News.

A színésznő, akinek édesanyja, nagyanyja és nagynénje halálát is rák okozta, két évvel ezelőtt mindkét mellét eltávolíttatta. A hibás gén miatt a mellrák kialakulásának kockázatát 87 százalékra tették nála az orvosok.

Nem könnyű meghozni ezt a döntést, de így lehet az egészségi problémákkal szembenézni és legyőzni őket – nyilatkozta Jolie.

A The New York Times Angelina Jolie Pitt: egy műtét naplója című cikkében a filmsztár így írt a beavatkozásról:

Ez a műtét nem olyan bonyolult, mint a mell eltávolítása, következményei azonban súlyosabbak, mivel menopauzát idéznek elő.

Angelina Jolie a Rendíthetetlen című film rendezője
A filmrendezőként és az ENSZ menekültügyi különmegbízottjaként is tevékenykedő Jolie az operáció után most hormonpótló kezelést kap.

A petefészkek és a petevezetékek eltávolítását – amelyen már egy jó ideje gondolkodott – az után kérte, hogy egy vérvizsgálat olyan megemelkedett markerszinteket mutatott ki, amelyek a korai rák jelei lehetnek. Bár az ezt követő vizsgálatok során nem találtak rákos elváltozást, az orvosokkal konzultálva a műtét mellett döntött.

Angelina Jolie a The New York Times-ban hangsúlyozta: nem csupán a génmutáció jelenléte miatt döntött a műtét mellett. Számos orvossal, sebésszel és természetgyógyásszal beszélt. Vannak más lehetőségek is, egyes nők fogamzásgátló tablettát szednek, mások alternatív gyógymódokat alkalmaznak gyakori orvosi ellenőrzés mellett. A legfontosabb az, hogy mindenki megismerje a lehetőségeket és a számára legjobb megoldást válassza.

Az én esetemben a keleti és a nyugati orvoslás képviselői megegyeztek abban, hogy a petefészkek és petevezetékek eltávolítása a legjobb választás, mert a hibás gén jelenlétén túl a családomban három nő is rákban halt meg – fogalmazott az Oscar-díjas színésznő, akinek nagyanyja petefészekrákban, nagynénje mellrákban, édesanyja pedig mindkettőben szenvedett.

Hozzátette, lehetetlen minden kockázattól megszabadulni, továbbra is hajlamos marad a rákra, ezért természetes immunerősítő módokat fog keresni.

Nőnek érzem magam. Magamért és a családomért hozott döntéseimet megalapozottnak tartom. Tudom, hogy a gyerekeimnek sosem kell majd azt mondaniuk, anyjuk petefészekrákban halt meg – jelentette ki.

BBC | MTI 2015.

Ha tetszik, jelezd nekünk:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

1 × 2 =

Címlapról

Nyúl Péter (2018) amerikai film

Nyúl Péter (2018) amerikai film
Nyúl Péter egy igazi hóhányó, akinek története most egy élőszereplős animációs amerikai vígjátékban elevenedik meg....
Tovább

A szelíd teremtés (2018) francia-német-holland-litván film

A szelíd teremtés (2018) francia-német-holland-litván film
Egy világtól elzárt orosz faluban kezdődik A szelíd teremtés története, ahol egyedül él a nő,...
Tovább

Melissa McCarthy férje rendezte a színésznő új filmjét

Melissa McCarthy A partiállat című filmben
Nem csak rendezte, más feladatokat is ellátott Melissa McCarthy férje a színésznő legújabb filmjének készítésekor....
Tovább