Alelnök

Alelnök (2018) amerikai film: Dick Cheney szerepében Christian Bale

Dick Cheney szerepében Christian Bale

Az Alelnök Dick Cheney története, aki 2001-től 2009-ig volt az Egyesült Államok alelnöke. Abban az időben az USA elnökét George W. Bushnak hívták.

Az Oscar-díjas és igen szórakoztató A nagy dobásban Adam McKay író-rendező a '30-as évekbeli nagy gazdasági világválság óta a legnagyobb pénzügyi összeomláshoz vezető Wall Street-i trükközésről rántotta le a leplet. Új filmje, az Alelnök egy újabb igaz sztorit vázol: a jelenkori amerikai politika egyik legzárkózottabb és legtitkolódzóbb elméjét, Richard Bruce (Dick) Cheneyt állítja a középpontba, Christian Bale újabb nagy átalakulást prezentáló alakításában. Szereplőtársai Amy Adams, Steve Carell és Sam Rockwell.

Az Alelnököt 8 Oscar-díjra jelölték, köztük a legjobb film, a legjobb színész és legjobb rendező kategóriákban.

Filmajánló, film adatlap, jelenetfotók, filmelőzetes.

Alelnök mozifilm adatlap, plakát

Alelnök (2018) amerikai film plakátja

Hirdetés

Színes, amerikai film, készült 2018-ban, hossza 132 perc

Korhatár: 16 év
Műfaj: életraji film, dráma, politikai, vígjáték
Nemzetközi filmadatbázis: Vice
Forgatókönyv: Adam McKay
Szereplők: Christian Bale, Amy Adams, Steve Carell, Sam Rockwell
Gyártó: Annapurna Pictures
Rendezte: Adam McKay
Hazai mozipremier: 2019. február 21.
Magyarországon forgalmazza: Fórum Hungary Kft.

Tartalom

Cheney fél évszázadot felölelő útja során wyomingi elektronikai munkásból az Egyesült Államok de facto elnöke lesz ebben a sötét humorú és gyakran nyugtalanító bepillantásban a szervezeti hatalommal való (vissza)élésbe. McKay értő kezei közt a Cheneyt övező kettősség, mint elhivatott családapa és politikai bábjátékos, bensőségességgel, szellemességgel és merész narratívával találkozik.

Eltökélt és végsőkig hű felesége, Lynne által vezérelve és a nyers és nagyhangú Donald Rumsfeld útmutatásával Cheney Nixon adminisztrációja alatt férkőzött be Washington D.C. szerkezetébe, Gerald Ford elnök Fehér Ház-i kabinetfőnökeként kezdve, majd öt kongresszusi ciklus után George H.W. Bush védelmi minisztereként folytatva.

2000-ben lemondott a Halliburton olajipari cég vezérigazgatói posztjáról, hogy George W. Bush alelnökeként szálljon síkra a választásokon, azzal a nyilvánvaló elképzeléssel, hogy csaknem teljes körű kontrollt élvezne – pusztán formaságként tekintve alelnöki megnevezésére.

Cheney ravasz és titkos politikai manőverei oly módon változtatták az amerikai politikai térképet, hogy még évtizedek elteltével is érezhetők lesznek hatásai. Ám világos, hogy ez csak az egyik oldala Dick Cheneynek. Annak a férfiének, akinek a nyilvánosság által ismert képét meghazudtolja visszafogott magánélete és érezhető szeretete családja iránt.

Jelenetfotók - képek

Kattints a jelenetfotóra és nagyobb méretben is megtekintheted!


Fotók: Fórum Hungary Kft -

Filmelőzetesek – videók - filmklipek

Alelnök hivatalos filmelőzetes

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenegy − 4 =

Scroll to top