Akváriumban élni

Akváriumban élni
Az Akváriumban élnit a kritikák egyöntetűen ünnepelték hazájában, és már most minden idők legjobb izlandi filmjeként emlegetik.

Az Akváriumban élni (Life in a Fishbowl) című film – melyben egy éjszaka során három ember története fonódik egybe – hitelessége mellett legnagyobb érdeme, hogy olyan társadalmi kérdéseket feszeget, amelyek nemcsak Izlandon, hanem a világ bármely pontján érvényesek. A film alkotói, szereplői, jelenetképei és trailere – filmajánló a Filmrakatban.

Akváriumban élni (16) izlandi film

Színes, feliratos, izlandi film, 129 perc, 2015

Eredeti cím: Vonarstræti

Rendezte: Baldvin Zophoníasson. (Baldvin Z) Forgatókönyv: Baldvin Zophoníasson, Birgir Örn Steinarsson. Producer: Ingvar Þórðarson, Júlíus Kemp. Operatőr: Jóhann Máni Jóhannsson. Vágó: Sigurbjorg Jonsdottir

Szereplő: Hera Hilmar, Thor Kristjansson, Sveinn Ólafur Gunnarsson, Þorsteinn Bachmann

Országos bemutató: 2015. augusztus 27. Forgalmazó: Vertigo Média Kft.

 Az Akváriumban élni volt Izland Oscar-nevezettje a legjobb idegen nyelvű film kategóriában.
Az Akváriumban élni volt Izland Oscar-nevezettje a legjobb idegen nyelvű film kategóriában.

Tartalom

Három ember története egy éjszaka visszavonhatatlanul összefonódik. Egy jószívű anya, hogy támogatni tudja a lányát, sötét foglalkozást választ magának. Egy idősödő férfi múltja és tragikus élete elől menekül az italba, iszákossága közben hajléktalanná válik. Egy sikeres üzletember egy céges csalás hatására morális dilemmába kerül. Mindhárman kénytelenek elszámolni a múltjukkal, és a jelennel, hogy képesek legyenek ismét tükörbe nézni, és magukon kívül a környezetükön is segítsenek.

A hitelesség mellett legnagyobb érdeme, hogy olyan társadalmi kérdéseket feszeget, amelyek nemcsak Izlandon, hanem a világ bármely pontján érvényesek.
A hitelesség mellett legnagyobb érdeme, hogy olyan társadalmi kérdéseket feszeget, amelyek nemcsak Izlandon, hanem a világ bármely pontján érvényesek.

Baldvin Z rendező második játékfilmje három ember sorsának összefonódásáról szól, hús-vér emberi történet, ami érzékletesen mutatja be az izlandi társadalmat, és annak aktuális állapotát. Az Izlandi Filmakadémia Edda-díjátadóján is tarolt a film, elnyerve 12 kategóriában a legjobb izlandi filmnek járó elismerést, többek között a legjobb film, rendező, forgatókönyvíró, színész díjait. Az Akváriumban élni világpremierje a rangos Zürichi Nemzetközi Filmfesztiválon volt, ahol különdíjat kapott, majd bejárta a világ filmfesztiváljait, szerepelt többek között Palm Springsben, Kijevben, Isztanbulban, és Tallinnban, utóbbi helyen elnyerte a legjobb film díját.

Akváriumban élni – trailer eredeti nyelven

 

Ország:
Ez tetszik, megosztom:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Hasonló filmhír, filmajánló

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

5 × négy =


Scroll to top