Aferim! (2015) román-bolgár-cseh-francia film

Az Aferim! című kalandfilm egy évekig elhallgatott témáról beszél: a cigány rabszolgaságról, amely évszázadokon át, egészen a késő XIX. századig tartott. Az Ezüst Medve-díjas Aferim! egyszerre művészi és szórakoztató, rendkívül rétegzett alkotás. Filmajánló 2015 mozibemutatói közül.

Aferim! (16)
fekete-fehér, román-bolgár-cseh-francia film, 2015, 108 perc

Gyártó: HI Film Productions
Rendezte: Radu Jude. Forgatókönyv: Radu Jude, Florin Lazarescu. Fényképezte: Marius Panduru. Producer: Ada Solomon. Vágó: Catalin Cristutiu

Főszereplők: Teodor Corban, Mihai Comanoiu, Toma Cuzin, Alexandru Dabija

BERLINALE 2015: Ezüst Medve-díj a legjobb rendezésért, CINEFEST 2015: Versenyprogram
Országos bemutató: 2015. október 22. Magyarországon forgalmazza a Mozinet.

Aferim! – filmajánló 2015

A XIX. századi Havasalföldön játszódó történet főhőse Costandin (Teodor Corban), akit egy cigány rabszolga (Cuzin Toma) megtalálására bérelnek fel. A rabszolga azután szökött meg a bojár földjéről, hogy együtt hált annak feleségével, most bujkál a megtorlás elől. Costandin és fia (Mihai Comănoiu) lóháton vágnak neki az útnak, hogy visszahozzák a szökevényt, útjuk során a fiú végre közelebb kerülhet apjához, akit eddig alig ismert. Constandin próbálja úgy a kemény körülmények közötti túlélésre nevelni a kamaszt, hogy közben emberségre is tanítsa.

Radu Jude-ot (A legboldogabb lány a világon, Mindenki a mennybe megy) az idei Berlinalén a legjobb rendezés Ezüst Medve díjával jutalmazták az Aferim!-ért. Fekete-fehér filmje tele van színes karakterekkel és humorral, miközben egy fontos, elhallgatott témáról beszél: a cigány rabszolgaságról, amely évszázadokon át, egészen a késő XIX. századig tartott. Egy olyan jelenség ez, amely nem igazán része a köztudatnak és kevés szó esik róla, annak ellenére, hogy a hatásai mai napig érződnek.

Radu Jude filmje nem egyszerűen pálcát tör a múlt felett, napjainkban is érvényes allegória.

Aferim! – nemzetközi trailer

Ez tetszik, ezt megosztom...
Email this to someone
email
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Hasonló filmhír, filmajánló

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

11 − nyolc =


Scroll to top