Aferim! (2015) román-bolgár-cseh-francia film

Olvasói értékelés: (Még nincs értékelés, legyél az első!)

Az Aferim! című kalandfilm egy évekig elhallgatott témáról beszél: a cigány rabszolgaságról, amely évszázadokon át, egészen a késő XIX. századig tartott. Az Ezüst Medve-díjas Aferim! egyszerre művészi és szórakoztató, rendkívül rétegzett alkotás. Filmajánló 2015 mozibemutatói közül.

Aferim! (16)
fekete-fehér, román-bolgár-cseh-francia film, 2015, 108 perc

Gyártó: HI Film Productions
Rendezte: Radu Jude. Forgatókönyv: Radu Jude, Florin Lazarescu. Fényképezte: Marius Panduru. Producer: Ada Solomon. Vágó: Catalin Cristutiu

Főszereplők: Teodor Corban, Mihai Comanoiu, Toma Cuzin, Alexandru Dabija

BERLINALE 2015: Ezüst Medve-díj a legjobb rendezésért, CINEFEST 2015: Versenyprogram
Országos bemutató: 2015. október 22. Magyarországon forgalmazza a Mozinet.

Aferim! – filmajánló 2015

A XIX. századi Havasalföldön játszódó történet főhőse Costandin (Teodor Corban), akit egy cigány rabszolga (Cuzin Toma) megtalálására bérelnek fel. A rabszolga azután szökött meg a bojár földjéről, hogy együtt hált annak feleségével, most bujkál a megtorlás elől. Costandin és fia (Mihai Comănoiu) lóháton vágnak neki az útnak, hogy visszahozzák a szökevényt, útjuk során a fiú végre közelebb kerülhet apjához, akit eddig alig ismert. Constandin próbálja úgy a kemény körülmények közötti túlélésre nevelni a kamaszt, hogy közben emberségre is tanítsa.

Radu Jude-ot (A legboldogabb lány a világon, Mindenki a mennybe megy) az idei Berlinalén a legjobb rendezés Ezüst Medve díjával jutalmazták az Aferim!-ért. Fekete-fehér filmje tele van színes karakterekkel és humorral, miközben egy fontos, elhallgatott témáról beszél: a cigány rabszolgaságról, amely évszázadokon át, egészen a késő XIX. századig tartott. Egy olyan jelenség ez, amely nem igazán része a köztudatnak és kevés szó esik róla, annak ellenére, hogy a hatásai mai napig érződnek.

Radu Jude filmje nem egyszerűen pálcát tör a múlt felett, napjainkban is érvényes allegória.

Aferim! – nemzetközi trailer

Hasonló filmhír, filmajánló

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

4 × kettő =


Scroll to top