A város alatt (2013) lengyel-francia-német-kanadai film

A város alatt ( In Darkness) című második világháborús filmdrámát holokauszttól való rettegés hatja át. Napjainkban, amikor újabb holokauszt tagadásról szólnak a hírek, amikor a sorsdöntő Magyar-Román világbajnoki selejtező labdarúgó mérkőzés marad nézők nélkül, (mert páran jókedvükben zsidóztak egy Izrael elleni barátságos focimeccsen), szükség van az ilyen filmekre, főképp úgy, hogy a film valós, megtörtént eseményeken alapul. A holokauszt elsősorban a zsidó nép kiirtására való náci törekvést foglalja magába, emellett természetesen a második világháború alatt voltak kísérletek más népcsoportok eltüntetésére is a náci Németország részéről. Képbe kerültek a cigányok, az oroszok, sőt még a lengyelek is.

A város alatt

A város alatt elbújó, a holokauszttól rettegő emberek kínzó története ez a film. A megrázó Lvov-i dráma emberi sorsokról, családi tragédiákról szól, amelyben kiemelkednek a gyerekszínészi alakítások. A város alatt 2012-ben a legjobb külföldi film kategóriában Oscar-díj jelölést kapott, s Európa filmdíjra is jelölték.

A város alatt[+16]

Színes háborús dráma

Rendező: Agnieszka Holland
Robert Marshall regénye alapján a forgatókönyvet írta: David F. Shamoon
Producer: Marc-Daniel Dichant, Patrick Knippel, Juliusz Machulski
Fényképezte: Jolanta Dylewska
Vágó: Mike Czarnecki
Zene: Antoni Lazarkiewicz

Szereplők: Robert Wieckiewicz, Benno Fürmann, Agnieszka Grochowska, Maria Schrader

Forgalmazza a Vertigo Média Kft.
Hazai mozibemutató: 2013. február 28.

A város alatt – filmajánló

Lvov, Lengyelország

A város alatt 3. kép

1943, a második világháború azon szakaszában járunk, ahonnan még nem látszik a vége, remény sincs a nyugalomra. Ebben a világban próbál érvényesülni Leopold Socha( Robert Wieckiewicz), aki Lvovban kisstílű tolvajként és szennyvízmunkásként próbálja lánya, felesége és önmaga megélhetését biztosítani. Munkájából adódóan tökéletesen ismeri a város alatt meghúzódó csatornahálózatot.

Pénzért zsidókra vadászni

Socha – az egyik barátjától kapott tipp alapján – pénzért felkutatná a csatorna rendszerben a holokauszt elől bujkáló zsidókat, ám amikor rájuk talál – igaz hogy pénz ellenében – de mégis csak segít nekik. Kezdetben csak a haszonszerzés érdekli, a háborús borzalmakat látva később viszont már csak az emberi életek megmentése motiválja. A földalatti csatornarendszer nyomorúságos körülményeit mind nehezebben viselik a rettegő emberek, ugyanakkor tudják, hogy a felszínen a biztos halál vár rájuk.

Éhezés, félelem, feszültség a város alatt

A város alatt 3. kép

Socha többször cserben hagyná az amúgy is elveszett embereket, de valahogy mindig visszatalál, megmenti őket. Végül akkor is kiáll zsidó embertársai mellett, mikor azok pénze már rég elfogyott. Az éhezés és félelem miatt egyre jobban fokozódik a feszültség a kiszolgáltatott közösségben. És a csatorna hirtelen el kezd megtelni vízzel…

Agnieszka Holland rendezőnő a zsidóságáról

A zsidó származás részben formálta az én identitásomat – foglalta össze –, másrészt kötődöm a lengyel kultúrához, történelemhez. Mindig tagadtam azt a sztereotípiát, hogy a lengyelek többsége antiszemita volt és az is maradt. Ez, akár a zsidóellenesség, roppant veszélyes általánosítás, amely a gyűlölet vírusává válhat. A fő kérdés nem a zsidósággal vagy a holokauszttal kapcsolatos, hanem a humanitással, és mindazzal, ami szembeszegül vele. (Forrás: NOL)

Előzetes eredeti nyelven

http://youtu.be/Qhdkp3U5tUk

Ez tetszik, ezt megosztom...
Email this to someone
email
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Hasonló filmhír, filmajánló

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

3 + 19 =


Scroll to top