A nagy füzet

A nagy füzet a második világháború borzalmai közepette nevelkedő ikerpár története, akik embertelen körülmények között harcolnak a túlélésért.

A Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál versenyfilmjeként debütált A nagy füzet (Le Grand Cahier) című új magyar film, ahol elnyerte a Kristály Glóbusz díjat. A jövő évi Oscar-díjra Magyarország – a legjobb külföldi filmek díjáért folyó versenybe – A nagy füzet című filmet jelölte.

A nagy füzet Szász János filmje lett Magyarország hivatalos jelöltje az Oscar díjra
A nagy füzet Szász János filmje lett Magyarország hivatalos jelöltje az Oscar díjra

A nagy füzet

2013 – magyar dráma

Eredeti cím: A nagy füzet (Le Grand Cahier)
Forgatókönyvíró: Szász János, Szekér András
Operatőr: Christian Berger
Producer: Sőth Sándor
Rendező: Szász János
Szereplők: Gyémánt László, Gyémánt András, Molnár Piroska, Ulrich Matthes, Ulrich Thomsen, Tóth Orsi, Andorai Péter, Derzsi János, Bognár Gyöngyvér, Kovács Lajos

Premier: 2013. szeptember 19.
Forgalmazza a Budapest Film Kft.
A nagy füzet a második világháború borzalmai közepette játszódik
A nagy füzet a második világháború borzalmai közepette játszódik

A nagy füzet története röviden

Európában pusztító háború dúl. Két kiskamasz fiát egy anya vidékre menekíti – a lányával és unokáival egyaránt ellenséges – nagyanyjukhoz, a népmesék gonosz boszorkányához. A gyerekeknek egyedül kell megtanulniuk mindent, ami a rémségek túléléséhez szükséges. Ahhoz, hogy megedződjenek, újabb és újabb feladatot szabnak ki maguknak, s nemcsak ezek végrehajtásáról, valamint lelki megkeményedésük fázisairól, de minden fontosnak vélt eseményről vagy személyről feljegyzést készítenek elrejtett füzetükbe. Magányosan, éhezve és fázva vezetik naplójukat a Nagy Füzetbe. Följegyzik, mit láttak, mit hallottak, mit tettek, mit tanultak. Ugyan életben maradnak, de szívük megkeményedik, testük megedződik. A film a második világháború idején egy határszéli faluban a nagymamájuknál nevelkedő és a könyörtelen világban túlélni igyekvő ikerpár megrázó története.

Forgatási kép A nagy füzet című filmből
Forgatási kép A nagy füzet című filmből

A film alkotói

Szász János (Woyzeck, Witman fiúk, Ópium) filmje a magyar származású svájci írónő, Agota Kristóf negyven nyelven megjelent kultuszregényéből, a Magyar Nemzeti Filmalap 180 millió forintos gyártási támogatásával készült.

A nagy füzet illusztris nemzetközi szereplőgárdát vonultat fel. A kilencedik nap és A bukás című német filmekből ismert Ulrich Matthes mellett a dán Ulrich Thomsen (Születésnap, Testvéred feleségét, Egy jobb világ), Andorai Péter, Derzsi János, Bognár Gyöngyvér, Kovács Lajos és Tóth Orsi is szerepel az új Szász-filmben. A nagymama szerepében a Jászai Mari-díjas és Kossuth-díjas, Nemzet Színésze címmel kitüntetett Molnár Piroska látható. A filmet az Oscar-jelölt osztrák operatőr Christian Berger fényképezte, akinek kiváló munkásságát Michael Haneke rendezéseiből ismeri a közönség.

Ez tetszik, ezt megosztom...
Email this to someone
email
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Hasonló filmhír, filmajánló

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

kettő × 3 =


Scroll to top