A lecke (2015) görög-bolgár film

Olvasói értékelés: (Még nincs értékelés, legyél az első!)

A lecke főhősének, a tanítónőként dolgozó Nadezhdának komoly egzisztenciális válsággal kell szembenéznie, amelyből nem biztos, hogy van kilábalás. A film San Sebastianban mutatkozott be, majd az egész világot bejárta, Szófiában pedig minden fontosabb díjat begyűjtött. Brutális őszinteséggel beszél a kisember tehetetlenségéről és a tanárok társadalmi megbecsültségének hiányáról.

A lecke (16)
színes, görög-bolgár film, 2015

Eredeti cím: Urok. Nemzetközi cím: The Lesson
Gyártó: Abraxas Film, Graal Films, Little Wing Productions, Screening Emotions

Rendezte: Kristina Grozeva, Petar Valchanov. Forgatókönyv: Kristina Grozeva, Petar Valchanov. Fényképezte: Krum Rodriguez. Producer: Kristina Grozeva, Magdelena Ilieva, Konstantina Stavrianou, Petar Valchanov, Irini Vougioukalou. Vágó: Petar Valchanov

Főszereplők: Margita Gosheva, Ivan Barnev, Ivan Savov, Stefan Denolyubov, Ivanka Bratoeva

Országos bemutató: 2015. november 5. Magyarországon forgalmazza a Mozinet.

A lecke – filmajánló

Nadezhda (Margita Gosheva) tanítónő egy általános iskolában, és amikor az egyik diákját meglopják az osztályteremben, nyomozásba kezd, hogy megtalálja a tettest. Megszállottja lesz a bűntény felderítésének, noha odahaza sokkal nagyobb gondjai vannak: hála adósságainak, amelyet munkanélküli, részeges férjének köszönhet, a bank éppen ki akarja dobni őket és kislányukat a házukból. A becsületes és szigorú elvek szerint élő Nadezhda egyre mélyebbre sodródik munkahelyén és magánéletében egyaránt, kétségbeesett és megalázó megoldásokhoz kell folyamodnia összeomló élete megmentésére.

A lecke a Két nap, egy éjszaka kelet-európai párfilmjének is tekinthető, csak míg az utóbbi Marion Cotillard játszotta főhősnője végig megőrzi becsületét és elsősorban saját magán kell felülemelkednie, Nadezhdának sokkal komolyabb egzisztenciális válsággal kell szembenéznie, amelyből nem biztos, hogy van kilábalás.

A rendezőpáros bemutatkozó nagyjátékfilmje szenvtelenül és brutális őszinteséggel beszél a kisember tehetetlenségéről és a tanárok társadalmi megbecsültségének hiányáról napjaink pénz uralta világában. A hűvös, letisztult és precíz történetmesélés, valamint a minden szentimentalizmust mellőző, szorongató atmoszféra csak növeli A lecke érzelmi hatását.

Trailer – A lecke

Ez tetszik, ezt megosztom!

Hasonló filmhír, filmajánló

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1 × kettő =


Scroll to top