A lány és a költő

A lány és a költő (Shun Li and the Poet / Io sono Li) című film egy fiatal kínai bevándorló lány és egy idősödő olasz halász love storyja.

A lány és a költő című drámát a 68. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál nagy felfedezettjeként és egyik legszebb szerelmi történeteként ünnepelte a közönség és a szakma. A film összesen három díjat nyert Velencében és sok más magas rangú elismerést is besöpört.

A lány és a költő (Shun Li and the Poet / Io sono Li)
A lány és a költő (Shun Li and the Poet / Io sono Li)

A lány és a költő [+12]

Színes, feliratos, olasz-francia dráma

Forgatókönyvíró: Andrea Segre, Marco Pettenello
Producer: Francesco Bonsembiante, Francesca Feder, Nicola Rosada
Fényképezte: Luca Bigazzi
Vágó: Sara Zavarise
Rendezte: Andrea Segre

Szereplők: Tao Zhao, Rade Serbedzija, Marco Paolini, Roberto Citran

Országos bemutató: 2013.07.04.
Forgalmazó: Vertigo Média Kft.

A lány és a költő – röviden

Shun Li (Zhao Tao), a fiatal kínai lány sikeresen emigrál Olaszországba, ahol egy mosodában nyolc év alatt sem tud annyit összegyűjteni, hogy hazájában hátrahagyott kisfiát magához tudja venni.

Shun Li (Zhao Tao), a fiatal kínai lány
Shun Li (Zhao Tao), a fiatal kínai lány

A mosoda után egy velencei lagúna kávézójába küldik, ahol megismerkedik Bepivel (Rade Šerbedžija), egy helyi halásszal, aki harminc éve szintén bevándorlóként érkezett Olaszországba, és bár mára teljesen beilleszkedett a társadalomba, pontosan átérzi, min megy keresztül a kirekesztett lány.

A lány és a költő: Li megismerkedik Bepivel (Rade Šerbedžija)
A lány és a költő: Li megismerkedik Bepivel (Rade Šerbedžija)

Beszélgetéseik során az amatőr költőként is ismert férfi egyre közelebb kerül a magányos pincérnőhöz. A lagúnák között rendhagyó love story bontakozik ki kettejük között, ám megható kapcsolatukat a helyi közösség egyáltalán nem nézi jó szemmel.

A lány és a költő kapcsolatát a helyiek nem nézik jó szemmel
A lány és a költő kapcsolatát a helyiek nem nézik jó szemmel

Andrea Segre megkérdezte a közönséget

A forgatókönyvíró, rendező Andrea Segre nem csak a kritikusok, a nézők véleményére is kíváncsi volt A lány és a költő című filmjével kapcsolatban. Indított hát egy blogot az egyik nagyobb blogszolgáltatónál és oda várta – és kapta – a nézők kritikáit, melyek szinte kivétel nélkül méltatták a filmet. Andrea az egyik hozzászólásában így köszöni meg a hozzászólásokat.

Szívből jövő köszönetemet tudom csak kifejezni a csodálatos véleményekért! Ami a leginkább megragadott az az, hogy amikor a néző elhagyja a mozit elgondolkodik azon, amit látott. Ahogy már sokszor mondtam, nem a filmeknek kell választ adni a kérdésekre, nem nekik kell terjeszteni az igazságot. A film kérdéseket és lehetőségeket teremt a vitához.

A lány és a költő nemzetközi filmdíjat is elnyert
A lány és a költő nemzetközi filmdíjat is elnyert

Sikerek, díjak

A lány és a költő nemzetközi fesztiválkörútján díjat nyert a rangos Londoni Nemzetközi Filmfesztiválon, zenéjét pedig Európa Filmdíjra is jelölték. Az alkotás elnyerte az Európa Parlament legjobb filmnek járó Lux-díját is.

Ez tetszik, megosztom:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Hasonló filmhír, filmajánló

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

négy × 1 =


Scroll to top