A házban

- filmrakat | 2013. február 22. péntek
Olvasói értékelés: (Még nincs értékelés, legyél az első!)

Egy különös, szegény sorsú francia fiú története elevenedik meg A házban. A kamaszodó Claude összebarátkozik osztálytársával Raphaval és el kezd járogatni hozzájuk, ahol egyre nagyobb érdeklődést mutat Rapha vonzó édesanyja, Esther iránt. Ráadásul egy iskolai dolgozatban le is írja élményeit.

A házban 4

Ernst Umhauer és Emmanuelle Seigner

A HÁZBAN [+16]

thriller

Rendezte: François Ozon
Juan Mayorga színdarabjából a forgatókönyvet írta: François Ozon
Producer: Eric Altmeyer, Nicolas Altmeyer, Claudie Ossard
Fényképezte: Jérôme Alméras
Vágó: Laure Gardette

Szereplők: Fabrice Luchini, Ernst Umhauer, Kristin Scott Thomas, Emmanuelle Seigner

Bemutatja a Vertigo Media
Országos bemutató: 2013.03.14.

Germain (Fabrice Luchini) egy francia tanár, felesége egy művészeti galéria vezetője (Kristin Scott Thomas). Gyakran beszélnek az egyik diákról Clauderól (Ernst Umhauer), mert Germain úgy érzi, hogy Claude kapott egy nagy ajándékot az élettől: azt hogy tud érdekesen írni. Amikor ezt felfedezi, elhatározza, hogy megtanítja neki mi is az az irodalom.

A házban 1

Fabrice Luchini és Kristin Scott Thomas

A házban ( Int the Huse, Dans la maison)

Claude a 16 éves francia fiú meglátogatja az osztálytársát a házukban, és mindent ami ott történt, aminek tanúja volt, azt az iskolában a franciaórán egyik dolgozatában le is írja. Az ártatlan kinézetű, szegény sorsú Claude úgy szeretné lenyűgözni tehetségével irodalomtanárát, hogy beférkőzik iskolatársa életébe és otthonába, majd életükről saját nézőpontjából ír bizarr történetet. Közben egyre nagyobb érdeklődést mutat Rapha vonzó édesanyja, Esther iránt.

Tanár és diákja

A tanár, felismerve a fiú egyedülálló jellemét és írás iránti fogékonyságát, egyre nagyobb lelkesedéssel vesz részt maga is a cselekmény alakulásában. Tanácsaival lassan közös történetté formálják az eseményeket, amely azonban hamar kontrollálhatatlanná válnak, s a fiú gondolatai alakítani kezdik a család és tanára hétköznapjait is. A tehetséges diák újra kedvet kap a tanulásra, de a tette számos ellenőrizhetetlen eseményt indít el…

François Ozon A házban rendezője

Napjaink legismertebb és talán legnépszerűbb francia rendezője, Francois Ozon a Swimming Pool óta a legizgalmasabb filmjét készítette el. A torontói FIPRESCI-díj után a rangos, ’A’ kategóriás San Sebastianban a fődíjat és a legjobb forgatókönyv díját megnyerő alkotás a ravasz történet mellett remek alakításokat is tartogat a nézők számára. Ozon a filmről:

A házban című filmet a Juan Mayorga spanyol író A Fiú az utolsó sorban című műve ihlette. Amikor láttam a darabot különösen meglepett a tanár-diák viszony. Mindkét álláspont bemutatásra kerül, a tanáré és a diáké is. Általában utóbbiak tanulnak a tanároktól, de itt a tanulás kölcsönös.

[Forrás: http://francois-ozon.com/]

Ha tetszik, jelezd nekünk:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

1 + tizennégy =