A film vágása adja meg a ritmusát

A kém (2015) amerikai akció vígjátékA filmkészítés során nem lehet egy-egy folyamatot kiemelni. Nyilván a filmsztárok vannak reflektorfényben, de hatalmas szerep jut például a vágónak is: a vágás adja meg a film ritmusát, ami egy akciófilm, vagy egy vígjáték esetében cseppet sem elhanyagolható. A kém című film vágója mesélt a film készítésének folyamatáról.

Brent White az elmúlt évtizedben Hollywood egyik legnagyobb sztárja lett, minden rendező vele akar dolgozni. Pedig a nézők nem ismerik. A pasas majd ötven, kitérdelt farmert, kinyúlt pulóvert hord, nem szívesen beszélget senkivel – állítólag mégis ő az álomgyár leghumorosabb embere: és nagyon sokan mások neki köszönhetik, ha viccesnek látszanak. Judd Apatow az összes filmjét vele csinálta. Foglalkozása: vágó. Legújabb és – ahogy mondja, legnehezebb – munkája valószínűleg a leghumorosabb is: A kém (Spy) számtalan rögtönzését, poénját és dumáját ő alakította olyan ritmusúvá, hogy a néző a lehető legjobban szórakozzon – és megállás nélkül nevethessen.

A kém azért különleges – nyilatkozta White a NY Timesnak –, mert egy csomó rögtönzésmániás színész, élükön Melissa McCarthy-val találkozott egy rendezővel, Paul Feig-gel, aki még a jelenet felvétele közben is folyton új vicceket talál ki. Már forog a kamera, de ő még bekiabált egy sort, hogy azt is mondják. Elképesztő sok az anyag és nagyon kaotikus: én a forgatás első napjától dolgoztam, folyamatosan alakítottam a jeleneteket. Négy asszisztens napi 24 órában robotolt a kezem alá…

Míg a stáb Budapesten és a Balaton környékén filmezett, ő egy ablaktalan Los Angeles-i irodában ült öt megállás nélkül működő monitor előtt.

Amikor Melissa McCarthy megnézte A kém majdnem kész változatát, nagyon csodálkozott – meséli a vágó. – Folyton azt kérdezte: ezt tényleg én mondtam? Így csináltam? Nem is emlékeztem… Hát, persze. A vágás: hatalom. És én élek vele.

Ez tetszik, ezt megosztom...
Email this to someone
email
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Hasonló filmhír, filmajánló

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenhat + 7 =


Scroll to top