2015. január 11: Golden Globe-díj átadó gála

A Szél támad című film 2. jelenetképe a Filmrakat filmajánlóhoz
Szél támad – jelölhető Golden Globe-díjra!

Jövőre január 11-én lesz a Golden Globe 72. díjátadó gála. Ehhez kapcsolódó hír, hogy módosította a filmek versengésének szabálykönyvét a díjat odaítélő, Hollywoodba akkreditált újságírók szövetsége (HFPA): a jövőben idegen nyelvű filmeket is nevezhetnek animáció kategóriában a díjra, és a minisorozatok kategóriáját felváltották az egyetlen évadban futó, korlátozott sorozatok kategóriájával.

Theo Kingma, a HFPA elnöke kedden bejelentette, hogy a szövetség televíziós és filmes jelölésekkel foglalkozó számos bizottsága és azok, akik a jelöléseket összeállítják, átfésülték a Golden-Globe-díjak szabályait, hogy először rögzítsék egyetlen dokumentumba azokat.
Az egyik fő kérdés az volt, milyen filmet lehet nevezni animációs filmként, erről nagyon pontos meghatározással akartunk előállni – hangoztatta.

Úgy döntöttek, hogy animációs film az, amelynek 75 százaléka animáció – ahol a mozgást és a karaktereket kockáról-kockára készítik, mozgatják, ahol a munkát animátorok készítik, vagy kézzel rajzolva vagy pixelációval – helyettesítéses animáció -, vagy képkockánként beállított és rögzítési eljárással (stop motion).

A HFPA megnyitotta az animációs film kategóriát az egész világ előtt, még akkor is jelölni lehet a filmet, ha nem mutatták be az Egyesült Államokban, a feltétel az, hogy hazájában a filmet már bemutatták a mozik – ismertette a részleteket az elnök.

Kingma példaként hozta fel Mijazaki Hajao, a japán animáció mestere által 2013-ban készített Kaze Tacsinu (Szél támad) című utolsó munkáját, mint amelyet jelölni lehetne a kategóriában Golden Globe-díjra. (A filmet tavaly még az idegen nyelvű filmek között jelölték a díjra.)

Theo Kingma bejelentette azt is, hogy jövőre január 11-én rendezik a 72. díjátadó gálát. A jelölteket december 11-én ismertetik.

Forrás:  MTI |www.hollywoodreporter.com | variety.com

Ez tetszik, ezt megosztom...
Email this to someone
email
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Hasonló filmhír, filmajánló


Scroll to top