2015. január 11: Golden Globe-díj átadó gála

Olvasói értékelés: (Még nincs értékelés, legyél az első!)
A Szél támad című film 2. jelenetképe a Filmrakat filmajánlóhoz
Szél támad – jelölhető Golden Globe-díjra!

Jövőre január 11-én lesz a Golden Globe 72. díjátadó gála. Ehhez kapcsolódó hír, hogy módosította a filmek versengésének szabálykönyvét a díjat odaítélő, Hollywoodba akkreditált újságírók szövetsége (HFPA): a jövőben idegen nyelvű filmeket is nevezhetnek animáció kategóriában a díjra, és a minisorozatok kategóriáját felváltották az egyetlen évadban futó, korlátozott sorozatok kategóriájával.

Theo Kingma, a HFPA elnöke kedden bejelentette, hogy a szövetség televíziós és filmes jelölésekkel foglalkozó számos bizottsága és azok, akik a jelöléseket összeállítják, átfésülték a Golden-Globe-díjak szabályait, hogy először rögzítsék egyetlen dokumentumba azokat.
Az egyik fő kérdés az volt, milyen filmet lehet nevezni animációs filmként, erről nagyon pontos meghatározással akartunk előállni – hangoztatta.

Úgy döntöttek, hogy animációs film az, amelynek 75 százaléka animáció – ahol a mozgást és a karaktereket kockáról-kockára készítik, mozgatják, ahol a munkát animátorok készítik, vagy kézzel rajzolva vagy pixelációval – helyettesítéses animáció -, vagy képkockánként beállított és rögzítési eljárással (stop motion).

A HFPA megnyitotta az animációs film kategóriát az egész világ előtt, még akkor is jelölni lehet a filmet, ha nem mutatták be az Egyesült Államokban, a feltétel az, hogy hazájában a filmet már bemutatták a mozik – ismertette a részleteket az elnök.

Kingma példaként hozta fel Mijazaki Hajao, a japán animáció mestere által 2013-ban készített Kaze Tacsinu (Szél támad) című utolsó munkáját, mint amelyet jelölni lehetne a kategóriában Golden Globe-díjra. (A filmet tavaly még az idegen nyelvű filmek között jelölték a díjra.)

Theo Kingma bejelentette azt is, hogy jövőre január 11-én rendezik a 72. díjátadó gálát. A jelölteket december 11-én ismertetik.

Forrás:  MTI |www.hollywoodreporter.com | variety.com

Ez tetszik, ezt megosztom!

Hasonló filmhír, filmajánló


Scroll to top