Timbuktu francia-mauritániai dráma (2015)

Szerző | 2015. január 14. szerda
Olvasói értékelés: (Még nincs értékelés, legyél az első!)

Timbuktu - színes, feliratos, francia-mauritániai drámaKidane és családja a főszereplője a Timbuktu című filmnek, mely megrázó őszinteséggel és hitelességgel beszél az iszlám vallási fundamentalizmusról. A Timbuktut megtörtént esemény, Mali északi részén egy fiatal, házasságon kívül élő pár, 2012-es megkövezése ihlette. A Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon a film két díjat is kapott: elnyerte az ökumenikus zsűri elismerését, valamint a François Chalais-díjat. Filmajánló a mozimagazinban.

Hirdetés:

Timbuktu (BA)
Színes, feliratos, francia-mauritániai dráma, 2015, 97 perc.

Rendezte: Abderrahmane Sissako
Írta: Abderrahmane Sissako, Kessen Tall
Producer: Sylvie Pialat, Olivier Père
Fényképezte: Sofian El Fani
Vágó: Nadia Ben Rachid

Szereplők: Ibrahim Ahmed, Abel Jafri, Toulou Kiki, Layla Walet Mohamed

Országos bemutató: 2015. február 12. Forgalmazó: Vertigo Média Kft.

A nők jogfosztottá váltak, de méltósággal igyekeznek viselni a sorsukat.

Timbuktu – Filmajánló

Nem messze a szélsőséges iszlamisták felügyelete alatt tartott ősi mali várostól, Timbuktutól, az állattenyésztő Kidane békésen él a homokdűnék között a családjával. Eközben a városban az emberek szenvednek, és tehetetlenek a dzsihádisták fenyegetéseivel, valamint vallási kontrolljával szemben. Minden tiltott számukra – a zene, a jókedv, a cigarettázás, de még a foci is. A nők jogfosztottá váltak, de méltósággal igyekeznek viselni a sorsukat. Az újonnan felállított, rögtönzött bíróságok nap mint nap egyre tragikusabb ítéleteket hoznak. Kidane és családja kimarad a városiak szenvedéseitől, ám egy figyelmetlenségből fakadó baleset után az ő sorsuk is megpecsételődik.

A Timbuktu megrázó őszinteséggel, és hitelességgel beszél az iszlám vallási fundamentalizmusról.

A Timbuktu világpremierje 2014-ben a világ legrangosabb A-kategóriás seregszemléjén, a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon volt, ahol a film két díjat is kapott: elnyerte az ökumenikus zsűri elismerését, valamint a François Chalais-díjat. Az alkotást azóta Chicagótól Londonon át Bangkokig több tucat fesztivál vetítette. Az alkotás szerepel a legjobb külföldi film kategóriában az idei Oscar-nevezettek között, ahol Mauritánia színeiben a kilences szűk listára is beválogatták, és jó esélye van az Oscar-jelölésre. A Timbuktut megtörtént esemény, Mali északi részén egy fiatal, házasságon kívül élő pár, 2012-es megkövezése ihlette. A Timbuktu megrázó őszinteséggel, és hitelességgel beszél az iszlám vallási fundamentalizmusról.

Timbuktu – idegen nyelvű trailer

Mozifilmek filmajánló magazinja. Premierfilmek, jelenetképek, trailerek. Timbuktu francia-mauritániai dráma (2015) - dráma | Filmrakat.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

3 × 3 =