Reszkess, ha ordít Godzilla!

> Filmrakat.hu | 2014. május 15. csütörtök

A filmtörténet legnagyobb szörnyének védjegye az ordítás, melynek megalkotása már az 1954-es japán Godzilla filmben is jelentős próba elé állította az alkotókat. Olyan hangot kellett hallatni, amelynek hallatán összerezzen a néző anélkül, hogy látná miből származik a borzalmas ordítás.

Hirdetés:
Godzilla ordít de még hogy!

Godzilla ordít de még hogy!

Így készült az ordítás

Godzilla figurájának védjegye a híres ordítás, amit annak idején Akira Ifukube úgy alkotott meg, hogy meggyantázott bőrkesztyűt húzott végig egy nagybőgő meglazított húrjain, majd ezt a hangot dolgozta meg a lejátszási sebesség változtatgatásával Ichiro Minawa, a film zenei effektusainak tervezője.

Az új változatban Erik Aadahlra és Ethan Van der Rynre várt a feladat, hogy újraalkossák Godzilla hátborzongató üvöltését. A két Oscar-díjas hangtervező több száz különböző hangot vett fel, még Ifukube eredeti, bőgőhúros módszerét is alkalmazta, azzal a különbséggel, hogy gyanta helyett a baseball-játékosok által kultivált fenyőkátránnyal kenték be a bőrkesztyűt, és végül e sokféle hangmintából mixelte össze Godzilla ordítását. A 2014-ben készült filmet mától, azaz május 15-től lehet a hazai mozikban megtekinteni (és meghallgatni!)

A film túlvilági hangjait nagyfelbontású, 192 kilohertzes mintavételi sebességgel rögzítették, ami jóval meghaladja az emberi fül érzékelési képességeit, és ezt lassították vissza a hallható tartományba. A hangzást úgy tették még valószerűbbé, hogy 100000 wattos, négy méter széles hangszóró-rendszert építettek a Warner Bros burbanki stúdiójának egyik utcáján, és különböző szögekből, autók belsejéből, kirakatüvegek mögül rögzítették az ordítást. Godzilla bömbölése olyan irtóztató erejű volt, hogy a környéken még öt kilométerről is hallani lehetett.

Itt meghallgathatod az iszonyú Godzilla üvöltést és feltöltheted a saját próbálkozásodat is! (Kattints a képre!)
{adinserter 11}

Iszonyú üvöltés

Kattints a képre és hallgasd meg az üvöltést/add hozzá a sajátodat!

Mozifilmek filmajánló magazinja. Premierfilmek, jelenetképek, trailerek. Reszkess, ha ordít Godzilla! - Filmek | Filmrakat.hu
Filmajánló kategória: Filmek

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

hat + kettő =