Rekord: háromszoros Oscar-díjas színész

> Filmrakat.hu | 2013. február 26. kedd

Érdekes rekordot állított fel Daniel Day-Lewis, aki egyedüliként, immár harmadszor vehette át a legjobb férfi színésznek járó Oscar-díjat. Az elismerés a Steven Spielberg által rendezett Lincoln című történelmi dráma címszerepéért járt. De mi volt az előző kettő díjnyertes alakítás?

Hirdetés:
Rekord 1

Daniel Day-Lewis, mint Lincoln

Rekord számú Oscar

Az első Oscart a színész rekorder – az 1989-ben bemutatott A bal lábam című filmben nyújtott alakításával nyerte el. Itt egy gyógyíthatatlannak, mozgássérültnek és gyengeelméjűnek tartott fiatalembert alakít, aki kétségbeesetten küzd környezetének elismeréséért. Drámai alakításával számos díjat nyert, köztük a legjobb színésznek járó Oscar-díjat is.

Rekord

Rekord: 3 Oscar a férfi főszereplőnek

A rekorderré válás útján a következő mérföldkő a Vérző olaj. 2007-ben készült Paul Thomas Anderson filmje, melyben Daniel Plainview szerepét kapta Daniel Day-Lewis. A színész teljesítményét Oscar-díjjal(immár a másodikkal), Golden Globe-díjjal, BAFTA-díjjal és a Színészek Szövetségének díjával ismerték el.

Rekord felállítás

A rekord felállításával Daniel Day-Lewis bekerült a filmtörténetbe: ő az első színész, aki harmadszorra is átvehette a legjobb főszereplőnek járó elismerést. 2013-ban, a 85. Oscar díjátadón a Steven Spielberg rendezésében készült Lincoln című film főszerepéért vehette át a díjat. A többnyire komoly, visszavonult színész úgy örült, hogy még viccelni is hajlandó volt az Oscar-gálán:

Eredetileg úgy volt, hogy én játszom el Margaret Thatchert a Vasladyben, és Meryl Streep lesz Lincoln – mondta. – Meg is nézném szívesen, ahogy Meryl Lincolnt játszik. És Steven Spielberg-nek igazából nem kellett győzködnie, hogy vállaljam a forgatást: nekem kellett meggyőznöm őt, hogy ha rám osztja a szerepet, akkor ne legyen musical az elnök életéből.

Mozifilmek filmajánló magazinja. Premierfilmek, jelenetképek, trailerek. Rekord: háromszoros Oscar-díjas színész - Sztárhírek | Filmrakat.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

tizennyolc + tizennégy =