Premier előtt a Jurassic Park 3D

Szerző | 2013. április 11. csütörtök

A Jurassic Park (Bemutatja a UIP-Duna Film, Országos bemutató: 2013. május 2.) műfajára vonatkozóan a rendező Steven Spielberg csak annyit mondott:

Hirdetés:

Ez nem sci-fi, hanem tudományos lehetőség.

Jurassic Park - plakát

Jurassic Park – plakát

Premier előtt: Jurassic Park 3D

Joggal vetődik fel a kérdés: érdemes-e egy ilyen filmtörténeti alkotást a legmodernebb technikával felújítani? Talán elveszítheti azt a nimbuszát, amit az 1993-as bemutatása óta szerzett magának. A választ természetesen csak a film megtekintésekor fogjuk megkapni, ám a premier előtt merüljünk el egy kicsit a film technikai részleteiben, ami talán segít eldöntetnünk: érdemes-e ennyi év után újranézni – illetve a fiatalabb korosztálynak megnézni – a Jurassic Park című filmet.

Premier előtt: Jurassic Park - "nem hiszek a szememnek..."

Premier előtt: Jurassic Park – “nem hiszek a szememnek…”

A kép és a hang is több dimenziót kapott

Spielberg a Stereo D nevű céget kérte fel a konverzió elvégzésére, azt a csapatot, amely a Titanic 3D-s konverzióját is végezte. Jelenetről jelenetre végigmentek a Jurassic Parkon, hogy megállapítsák, miként érhető el az új, tökéletes élmény. A térhatású konverzió több mint hétszáz szakember bevonását igényelte, akik képkockáról képkockára elkülönítettek minden egyes apró részletet, növelték a felvétel mélységét, azután pedig újradimenzionálták a tökéletes 3D-s hatás elérése érdekében. Az Universal Pictures vállalat egyik legnagyobb filmsikerének huszadik évfordulója alkalmából olyan elképesztő elképesztő 4K-s minőségű képi világ született, amely a HD-s változatnál négyszer élesebb látványt biztosít.

Mit hallunk?

A Stereo D csapat nem sok új hangot kevert a film alá, a hangzásvilág átalakításakor is inkább a térhatás növelése volt a cél. Amit a vájt fülüeknek különösen érdemes figyelni a filmben, az a

  • A közönség felé száguldó T. Rex lépteinek dübörgése,
  • A brachiosaurusok panaszos bégetése,
  • A haragos T. Rex üvöltése.

Érdekesség, hogy amikor a filmet 1993-ban elkészítették, a T. Rex üvöltéshez a bébielefánt sírását alakították át a hangmérnökök, megvágva, visszafelé játszva és lelassítva.

Premier előtt: Jurassic Park - őslények kevésbé barátságos kivitelben

Premier előtt: Jurassic Park – őslények kevésbé barátságos kivitelben

A történet röviden

Premier előtt nagyon nem mélyülünk el a részletekben, nagyjából a következő a sztori:

Őslényparkot hoz létre egy óriásvállalat valahol egy Costa Rica környékén található szigeten. A klónozás eredményének csodájára járnának az emberek, de a Jurassic Park megnyitója előtt egy szakértői csoportnak meg kell vizsgálnia a helyszínt. Az újjá teremtett Velociraptorok, Tyrannosaurusok és Dilophosaurusok világában aztán nem várt meglepetések érik a parkban vizsgálódó tudósokat.

Mozifilmek filmajánló magazinja. Premierfilmek, jelenetképek, trailerek. Premier előtt a Jurassic Park 3D - Sztárhírek | Filmrakat.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

20 − tizenegy =