Óriási lehetőséghez jutott Reisz Gábor filmrendező

By | 2015. február 28. szombat
Olvasói értékelés: (Még nincs értékelés, legyél az első!)

Reisz Gábor filmrendező

Reisz Gábor, a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan című film rendezője a Cannes-i Filmfesztivál Résidence ösztöndíjprogramjának keretében készíti elő következő játékfilmjét Párizsban.

Az öt hónapon át tartó párizsi rezidensprogrammal a francia szervezők 2000 óta évről-évre komoly szakmai támogatást kínálnak a fiatal tehetségek pályakezdéséhez, első és második játékfilmjük előkészítéséhez. A március 2-án kezdődő szakmai programra mindössze hat fiatal rendező, köztük Reisz Gábor kapott meghívást – közölte az MTI-vel pénteken a Magyar Filmunió.

A programban az alapítás évében Iványi Marcell, majd Mundruczó Kornél, Faur Anna és legutóbb Nemes Jeles László magyar filmrendezők vehettek részt.

Reisz Gábor rendező-forgatókönyvíró-zeneszerző Valakinek a valamije, Külalak és Nekem Budapest című rövidfilmjei után VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan című első játékfilmjével elsöprő kritikai és közönségsikert aratott. A Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával készült diplomafilm világpremierjét a Karlovy Vary-i filmfesztiválon tartották 2014 nyarán, majd többek között Palics, Cottbus, Szófia és Vilnius filmfesztiváljai tűzték, illetve tűzik műsorukra.

November végén a torinói filmfesztivál zsűrijének különdíját és a közönségdíjat is elnyerte Reisz Gábor játékfilmje. A rangos olasz fesztivál hivatalos díjai mellett a diákzsűri a legjobb forgatókönyv trófeájával jutalmazta a magyar alkotást, továbbá a Torinosette című újság olvasóinak közönségdíját is Reisz Gábor alkotása kapta. A napokban a nyugat-szibériai Hanti-Manszijszkban a Spirit of Fire nemzetközi filmfesztivál Bronz Tajga díját nyerte el a magyar diplomafilm.

A Proton Cinema és a Színház- és Filmművészeti Egyetem koprodukciójában készült VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan című filmet az októberi hazai mozibemutató óta több mint 50 ezren nézték meg, ezzel az 2014-es év egyik kiemelkedő magyar filmsikere lett.

Forrás: MTI 2015.

Ha tetszik, jelezd nekünk:

Címlapról

2018 januárjában jön a Viszlát Christopher Robin és a Floridai álom

Viszlát Christopher Robin
Január 11-án mutatják be a hazai mozik a Viszlát Christopher Robin című alkotást, mely Micimackó...
Tovább

Filmrészletek a Kicsinyítés című filmből

Kicsinyítés (2017) amerikai filmelőzetes
A következő öt filmrészlet egyértelműen megmutatja, mi várható a Kicsinyítés című filmvígjátéktól a mozikban. A...
Tovább

Tökéletes hang 3 – Dalviadal – A kamerák mögött

Tökéletes hang filmklipek
Kamerák mögött filmklip érkezett a Tökéletes hang 3. (bemutató: 2017. december 28.) részéhez. Becáék rendkívüli...
Tovább