Kilenc film, ami meghatározta a horror fejlődését

> Filmrakat.hu | 2015. február 20. péntek

Horror mérföldkövek - DraculaNehéz megfogalmazni miért jó halálos rettegésben filmet nézni, de a horror műfaj rajongói szerint nincs ennél jobb szórakozás. Cikkünkben megpróbáltuk összegyűjteni azokat a horrorfilmeket, melyek igazi mérföldkövek voltak a műfaj történetében.

Hirdetés:

{adinserter 4}

Szubjektív listánkon kilenc filmnek adtunk helyet, szerintünk ezek voltak a legnagyobb hatással a filmművészet horror ágára. Számtalan remekmű kimaradt, biztosan sokan keresik például a Péntek 13, vagy A texasi láncfűrészes filmeket, bevalljuk, nekünk is volt még ötletünk, de valahol határt kellett szabni.

A horror mérföldkövei

1. Dracula – 1932. A Bram Stoker klasszikusából készült filmet 1932-ben mutatták be először és jelentős sikert hozott a magyar származású főszereplőnek, Lugosi Bélának. A filmet Tod Browning rendezte.

2. Psycho – 1960. Sokan a valaha elkészített legjobb horrorfilmként tartják számon Hitchcock mester művét. Zuhanyzós jelenete – ahogy Anthony Perkins késsel a kezében közelít a zuhany alatt álló nőhöz – örökre nyomot hagyott abban, aki egyszer látta.

3. Madarak – 1963. A horror műfaj nagymestere Alfred Hitchcock valós eseményekből merítve készítette el a filmet: állítólag mérgezett alga hatására addig békés madarak támadtak meg turistákat a tengerparton.

4. Rosemary gyermeke – 1968. Roman Polansky filmje mesterien ível át egy fiatal házaspár idilli hétköznapjaiból egy szörnyű rituálé homályos emlékéig, ami aztán bizonyosságot nyer: Rosemary a gonosz gyermekét hordja magában!

5. Carrie – 1976. Bian De Palma rendezte az eredeti filmet, melynek remake verziója (szintén Carrie címmel) 2013-ban került a mozikba. A különleges képességekkel rendelkező tinédzser ámokfutása nagy hatással volt a horror műfaj későbbi alkotásaira.

6. Halloween – A rémület éjszakája – 1978. John Carpenter rendező filmjében egy hatéves kisfiú kivégzi családját, majd 21 év múlva kiszabadulva a pszichiátriáról visszatér, hogy folytassa a gyilkosságokat.

Alien - rendezői változat

7. A nyolcadik utas: a Halál (Alien) – 1979. Az addig a thriller és a kimi elemekben bővelkedő horror ezzel a filmmel egy új értelmezést nyert: a tudományos-fantasztikus rettegés minden képzeletet felülmúlt. A sci-fi és horror elemeket ötvöző filmben elsőként szerepeltetett akcióhősként színésznőt (Sigourney Weaver) Ridley Scott.

8. Rémálom az Elm utcában – 1984. Freddy Krueger egy darabig csak a kamaszlányok álmában rémisztget, majd az első gyilkosság után kiderül: igenis létezik a gonosz! Ezt a klasszikust Wes Craven rendezte.

9. A kör – 2002. Egy eredetileg japán történet átdolgozása, melyben egy videokazetta mágikus ereje bonyolítja a történetet. Gore Verbinski rendező a gonosz természetfeletti hatalmát nagyon egyszerű képi eszközökkel, de végtelenül meghökkentő módon érzékelteti.

Ennyi volt, mi erről a kilenc filmről gondoltuk azt, hogy jelentősen befolyásolták a horror műfaj fejlődését, igazi mérföldkövek voltak a filmtörténetben. Ha tévedtünk, belátjuk, tessék velünk vitatkozni!

Napjaink horrorfilmjei ezekből (is) táplálkoznak.

 

Mozifilmek filmajánló magazinja. Premierfilmek, jelenetképek, trailerek. Kilenc film, ami meghatározta a horror fejlődését - Filmek | Filmrakat.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

tizennyolc + öt =