Febiofest prágai nemzetközi filmfesztivál

By | 2015. március 2. hétfő
Olvasói értékelés: (Még nincs értékelés, legyél az első!)
Dől a moné (Gambit) 3

Alan Rickman

A Febiofest az egyik legnagyobb és legnépszerűbb kulturális rendezvénnyé nőtte ki magát Csehországban és komoly nemzetközi rangot vívott ki magának. Eldőlt, hogy Alan Rickman brit színész és rendező Kristián-díjat kap a filmfesztivál megnyitóján március 19-én – közölte Martina Chvojka Reková, a filmszemle szóvivője hétfőn Prágában.

A neves alkotót a világ filmművészetéhez való kiemelkedő hozzájárulásáért tüntetik ki a fesztivál rendezői. Ugyancsak Kristián-díjat kap az idei Febiofesten Kim Novak, az amerikai filmművészet legendás alakja. Hitchcock Szédülés című klasszikusának sztárja impresszionista, szürrealista ihletésű festményeit is bemutatja a fesztivál alatt a prágai Strahov képgalériában.

A fesztivál sztárvendégei között szerepel John Madden, az Oscar-díjas Szerelmes Shakespeare amerikai rendezője, Eran Riklis izraeli rendező, valamint Jeroen Krabbé holland filmszínész is. Jean-Jacques Annaud francia rendező Farkastotem című új produkcióját kíséri el a fesztiválra.

A márciusi mustra programján szereplő mintegy másfélszáz filmet, köztük a tavalyi nagy nemzetközi filmfesztiválok legjobb alkotásait, 14 szekcióban fogják vetíteni. A versenyprogram győztese 15 ezer dolláros pénzjutalmat kap.

A Febiofest, amelyet Fero Fenic Prágában élő szlovák filmrendező hívott életre a kilencvenes évek elején, az egyik legnagyobb és legnépszerűbb kulturális rendezvénnyé nőtte ki magát Csehországban és komoly nemzetközi rangot vívott ki magának. Évente mintegy 50-60 ország 150-200 új filmjét vetítik le. A filmszemle nézőinek száma Prágában évente 80 ezer körül mozog.

A prágai szemle után a kiválasztott filmeket Csehország régióiban is levetítik, majd az egész rendezvény átköltözik Szlovákiába, ahol szintén egy héten át lesznek megtekinthetők az alkotások.

A március 19-től március 27-ig tartó fesztivál részletes programja a www.febiofest.cz honlapon található.

Forrás: MTI 2015.

Ha tetszik, jelezd nekünk:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

1 × öt =

Címlapról

Öt szinkronos filmklip a Megjött apuci 2-höz

Megjött apuci 2 (2017) amerikai vígjáték új trailer
Filmelőzetesnek itt van öt új szinkronizált filmklip a Megjött apuci 2 című amerikai filmvígjátékhoz.
Tovább

Az igazi csoda (2017) amerikai családi film

Az igazi csoda (2017) amerikai családi film
Hazai filmpremier: 2017. december 14. Az igazi csoda egy film a szeretet és a kedvesség...
Tovább

Fortunata (2017) olasz film

Fortunata (2017) olasz film
Hazai filmpremier: 2018. január 11. Fortunata, erőszakos rendőr férje és kislányuk együtt élnek Róma külvárosában....
Tovább