Cannes 66

> Filmrakat.hu | 2013. május 18. szombat

A francia Cannes immár 66. alkalommal ad helyet a nevezetes filmfesztiválnak, ahol évről évre az Arany Pálmáért szállnak versenybe a nemzetközi filmvilág alkotásai. A korábban francia nemzeti versengés 1947 óta vált nemzetközivé, melynek helyszíne a Fesztivál- és Kongresszusi Palota, ami közvetlenül a tengerparton kápráztatja el az odalátogatókat.

Hirdetés:

Az idei megnyitót csaknem elmosta az eső, de a nyitásként – versenyen kívül – bemutatott A nagy Gatsby (The Great Gatsby – már a hazai mozik műsorán!) című Baz Luhrmann alkotás elfeledtette ezt a kis kellemetlenséget.

Cannes: Az idei megnyitót csaknem elmosta az eső

Cannes: Az idei megnyitót csaknem elmosta az eső, ahogy az a vörös szőnyegen készült képen is látszik.

Cannes 2013

A filmfesztivál zsűrijének elnöke Steven Spielberg, aki az 1974-es Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon a legjobb forgatókönyv díját nyerte el, a nyitó és a záró ünnepségek ceremónia mestere Audrey Tautou francia színésznő, aki viszont még nem volt Cannes-i díjazott.

Cannes:  A nagy Gatsby sajtótájékoztató a Filmfesztivál nyitónapján

Cannes: A nagy Gatsby című film sajtótájékoztatója a Filmfesztivál nyitónapján

A nagy Gatsby Cannesban

Szerda este a film vetítésével vette kezdetét a világ legrangosabb és legelegánsabb filmfesztiválja: Cannes immár a 66. alkalommal lett a világ filmfővárosa. Baz Luhrmann – a hazánkban május 16. óta játszott – A nagy Gatsbycímű filmjét érte az a megtiszteltetés, hogy a különleges rangot jelentő nyitófilm lehessen.

A nagy Gatsby oszlopai: Tobey Maguire, Baz Luhrmann, Carey Mulligan és Leonardo DiCaprio

A nagy Gatsby oszlopai Cannesban: Tobey Maguire, Baz Luhrmann, Carey Mulligan és Leonardo DiCaprio

A vörös szőnyegen, a váratlan esőben a film összes sztárja végigvonult: a nagy eseményre Franciaországba repült Leonardo DiCaprio, Tobey Maguire, Carey Mulligan és természetesen a rendező is: ő 2001-ben, a Moulin Rouge-zsal már kipróbálta, milyen érzés felsétálni a fesztiválpalota lépcsőjén.

Gatsby az amerikai Hamlet – mondta a rendező a vetítés előtt, a címszereplőt életre keltő DiCapriót pedig nagy detektívnek nevezte: – Leo számára rejtélyes volt Gatsby figurája, és a végére járt a titoknak. Mániákusan kinyomozta, mi mozgatja ezt a különleges figurát. Nekem már csak zenét kellett alátennem.

A nyitóvetítésen szintén részt vevő Steven Spielberg ehhez csak ennyit tett hozzá:

Cannes a friss levegőt jelenti számomra. Pont az Oscar-díj ellenkezője – mondta az idei zsűri elnök, ami nem zárja ki azt, hogy A nagy Gatsby cannes-i bemutatója után sokak szerint a jövő évi Oscarok egyik nagy esélyese lett.

A Fesztivál angol (és más) nyelveken elérhető itt! Sajnos magyar nyelven egyenlőre nem…

Mozifilmek filmajánló magazinja. Premierfilmek, jelenetképek, trailerek. Cannes 66 - Sztárhírek | Filmrakat.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

15 − 10 =