Cannes 2015 – félidejéhez érkezett a filmfesztivál

By | 2015. május 19. kedd
Olvasói értékelés: (Még nincs értékelés, legyél az első!)

A 68. cannes-i filmfesztiválon az eddig bemutatott filmek közül három emelkedik ki a mezőnyből, köztük van Nemes Jeles László Saul fia című filmje. Közben a Sony Pictures Classics megvette a film észak-amerikai forgalmazási jogait!

A francia és a nemzetközi filmes szaklapok pontozási listáin is Todd Haynes vasárnap este bemutatott Carol című filmje került az élre, amely egy 1950-es években játszódó leszbikus szerelmi történtet dolgoz fel Cate Blanchett Oscar-díjas ausztrál színésznővel a főszerepben. A Variety filmes szaklap a francia sajtóhoz hasonlóan a szereplők belső lelki világa rezdüléseinek finom érzékeltetése miatt dicsérte az alkotást.

A nemzetközi kritikusok körében a fesztivál kezdetén bemutatott és óriási visszhangot kapott magyar alkotás, a 38 éves Nemes Jeles László első filmje került a második helyre. Az auschwitzi koncentrációs táborban játszódó film főszerepét alakító Röhrig Gézát pedig továbbra is a legjobb férfi alakítás díjára tartják esélyesnek.

Saul fia (2015) magyar film | Filmrakat.hu

Saul fia (2015) magyar film – jól fogadták Cannes-ban

A zsidók gázkamrákba terelésére és a holttestek eltakarításra kényszerített foglyokról, a Sonderkommando tagjairól szóló film végig a főhőst követi úgy, hogy az áldozatokat nem mutatja, s a hanghatásokkal, halálkiáltásokkal, lövésekkel, nyögésekkel a nézők képzeletére támaszkodva idézi meg a megmutathatatlant. A Guardian brit laphoz hasonlóan a legtöbb kritikus szerint a magyar alkotás az első olyan film, amely választ ad arra a művészi kérdésre, hogyan lehet a holokausztot filmen ábrázolni.

A francia kritikusok viszont egyöntetűen a 2001-ben Arany Pálmát nyert Nanni Moretti Anyám című önéletrajzi ihletésű filmjét kedvelik a legjobban, a külföldi újságírókat viszont megosztotta az olasz alkotás.

A versenyprogram meghívást kapott öt francia filmből az elsőt, Mainwenn Mon Roi (Királyom) című filmjét vasárnap este mutatták be. A Vincent Cassel és Emmanuelle Bercot főszereplésével készült önpusztító szerelmi történet nem győzte meg a kritikusokat.

A második francia versenyfilmet, Stéphane Brizé La Loi du marché (A piac törvénye) című dokumentarista stílusú, hosszú snittekkel forgatott alkotását hétfőn mutatták be, a rendező állandó színészének számító Vincent Lindonnal a főszerepben, aki egy munkanélküli családapát alakít.
Hosszan tartó keresés után a főhős Thierry áruházi biztonsági őrként talál munkát, de ott a leépítésre készülő vezetőség a kollegái utáni kémkedéssel bízza meg. A realista módon forgatott filmben a legtöbb szerepet amatőrök alakítják.

A norvég Joachim Trier angolul forgatott versenyfilmjét hétfő este mutatják be. A Hangosabb, mint a bombák olyan világsztárok főszereplésével készült, mint Jesse Eisenberg, Amy Ryan és Isabelle Huppert.

Ez utóbbi egy háborús sajtófotóst alakít, akinek öngyilkosságával férje, felnőtt fia és kamaszfia egyedül maradnak. A film az anya halála után három évvel játszódik, s a három férfi érzelmeinek szemszögéből vizsgálja a család életét visszaemlékezéseken keresztül.

Többszólamú történetet akartam elmesélni egy családról, amelynek tagjai másképp élték meg ugyanazt az eseményt – mondta a 41 éves rendező, akinek ez a harmadik filmje, amelyet a cannes-i fesztiválon mutatnak be.

A film érdekessége, hogy nem időrendben meséli el a történetet, hanem felváltva követi a négy szereplőt, köztük az anyát is, aki időnként fantomként, máskor a férfiak álmaiban visszatér. A visszaemlékezésekkel pedig a szereplők lelki világának megértését segíti a rendező.

Ez egy olyan szabad forma, amellyel behatolhatunk mindegyik szereplő lelkébe, visszapörgethetjük az időt mindenki emlékezetében – mondta Trier.

Forrás: MTI

Ha tetszik, jelezd nekünk:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

2 × kettő =

Címlapról

Szakállt és bajuszt hord Gerard Butler új akciófilmjében

Gengszterzsaruk - Gerard Butler bajuszt és szakállt visel
Ez önmagában nem egy nagy hír, de ha megnézzük a Gengszterzsaruk filmelőzetesét, akkor látható,...
Tovább

Filmelőzetes: Szabadulószoba

Szabdulószoba trailer
Tyler 30. születésnapjára egy nem mindennapi ajándékot kap barátnőjétől: belépőt egy rejtélyes szabadulószobába! A filmelőzetes...
Tovább

Kicsinyítés (2017) amerikai film

Kicsinyítés (2017) amerikai film
Hazai filmpremier: 2018. január 11. A túlnépesedés problémájára remek megoldást dolgoztak ki a tudósok: le...
Tovább