A búcsúkoncert

By | 2013. május 16. csütörtök
Olvasói értékelés: (Még nincs értékelés, legyél az első!)

A búcsúkoncert című dráma a zenészek hihetetlen tudását és egy előadás mögött rejlő rengeteg munkáját mutatja be, az egyikük (Christopher Walken) személyes tragédiáját a középpontba állítva. Az elhivatottság és a szenvedély, amellyel a zenészek szakmájukat képviselik semmi máshoz nem hasonlítható.

A film méltó módon idézi meg Beethoven Vonósnégyese No. 14, opus 131 darabját, amelyet a búcsúkoncerten a nemzetközileg is ismert Brentano String Quartet játszik.

A búcsúkoncert: a csellista Peter Mitchell (Christopher Walken)

A búcsúkoncert: a csellista Peter Mitchell (Christopher Walken) személyes tragédiája a középpontban

A BÚCSÚKONCERT [BA]

Színes, amerikai dráma

Rendezte: Yaron Zilberman
Forgatókönyvíró: Yaron Zilberman, Seth Grossman
Producer: Vanessa Coifman, Tamar Sela, David Faigenblum
Fényképezte: Frederick Elmes
Vágó: Yuval Shar
Zene: Angelo Badalamenti

Szereplők: Christopher Walken, Philip Seymour Hoffman, Catherine Keneer, Mark Ivanir, Imogen Poots

Országos bemutató: 2013.06.20.
Forgalmazó: Vertigo Média Kft.
A búcsúkoncert: a kvartett gyakorol

A búcsúkoncert: a kvartett gyakorol

A kvartett

A világhírű vonósnégyes évtizedek óta zenél együtt. Az alapítója, a csellista Peter Mitchell (Christopher Walken), akinek nemrég halt meg a felesége, a második hegedűs a heves, túlsúlyos Robert Gelbart (Philip Seymour Hoffman), a brácsás Gelbart felesége, Juliette (Catherine Keener). A negyedik tag az első hegedűs, Daniel Lerner (Mark Ivanir).

A búcsúkoncert: az első hegedűs, Daniel Lerner (Mark Ivanir)

A búcsúkoncert: az első hegedűs, Daniel Lerner (Mark Ivanir)

A búcsúkoncert röviden

A vonósnégyes bejárta a világot, s mindenhol osztatlan sikert aratott. Huszonöt év sikeres közös munka után Peternél Parkinson-kórt diagnosztizálnak, s kézremegése lehetetlenné teszi a további munkát. Amikor eldönti, hogy nyugdíjba vonul, ezzel válaszút elé állítja a zenekar tagjait is, miközben elfojtott, ki nem mondott feszültségek kerülnek a felszínre. A búcsúkoncert megmutatja a zenészlét nehézségeit, azt a hihetetlen tudást és munkát, ami egy-egy előadás mögött rejlik, az elhivatottságot és szenvedélyt, amellyel a zenészek szakmájukat képviselik.

A búcsúkoncert: Huszonöt év sikeres közös munka

A búcsúkoncert: Huszonöt év sikeres közös munka után Peternél (Christopher Walken) Parkinson-kórt diagnosztizálnak

Parkinson kór

A vonósnégyes tagjai negyedszázadot játszottak együtt, ami a kialakult kapcsolatokon is meglátszik. Végig érezni a tagokon lévő feszültséget, és amikor Peter bejelenti, hogy az orvos kezdődő Parkinson kórt diagnosztizáltak nála, úrrá lesz rajtuk a bizonytalanság. A Parkinson kór tünetei – egyebek mellett – az egyensúlyzavar, az izmok merevsége és A búcsúkoncert című film zenészénél jelentős problémát okozó kézremegés. A Parkinson kór az agy azon területének betegsége, mely a mozgásért, tartásért és egyensúlyért felel, kialakulásának oka a mai napig ismeretlen. Parkinson kórban szenved többek között Muhamad Ali bokszoló, valamint Michael J. Fox és Bob Hoskins filmsztár is.

Ha tetszik, jelezd nekünk:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

kettő × 5 =