Batman és Birdman – micsoda különbség!

By | 2015. január 14. szerda
Olvasói értékelés: (Még nincs értékelés, legyél az első!)

Michael Keaton alakítása Golden Glob díjat ért

Michael Keaton alakítja a Birdman című amerikai vígjátékban a reflektorfénybe visszakapaszkodni vágyó színész, és ő volt az, aki korábban kétszer is belebújhatott a denevérember bőrébe, tulajdonképpen ő indította el a szuperhősös filmek sorát. Birdman és Batman: utóbbiról szinte mindent tudunk, míg a madárember történetét csak január 15-től ismerhetjük meg a moziban, ahová már annak ismeretében mehetünk, hogy Michael Keaton ezért az alakításáért 2015-ben megkapta az Arany Glóbuszt!

A történetben a lecsúszott színész Riggan Thomson (Michael Keaton) egykor a mozik csillaga volt, szuperhősként szórakoztatta a nagyérdeműt. Jelenleg egy új Broadway-darabtól reméli hanyatló karrierje újjáéledését, bár ez több szempontból is meggondolatlan lépés a részéről. Abban bízik, hogy a színpadi siker révén igazi művészként tekintenek majd rá, és mindenkinek – saját magának is – bizonyíthatja, hogy nem csupán levitézlett hollywoodi sztár. Közeleg a premier, ám a férfi főszereplő a próbák alatt megsérül, és beugróra van szükségük. Ugye hogy a szegény embert az ág is húzza, avagy Murphy törvényei mindig beigazolódnak…?

Edward Norton, Naomi Watts és Michael Keaton a Birdman című filmből

A női főszereplő (Naomi Watts) ajánlására és a producer (Zach Galifianakis) sürgetésére Riggan végül vonakodva felveszi Mike Shinert (Edward Norton), aki igazi húzónévnek számít, bár a személyét illetően felmerülnek kifogások. A színpadi debütálásra készülve Riggan családi problémákkal is szembesül: ekkor jön ki a rehabról a lánya (Emma Stone), akit felvesz az asszisztensének; és volt felesége (Amy Ryan) is időről időre felbukkan, hogy segítsen kézben tartani a dolgokat…

A film kulcsfigurája természetesen Riggan. Az őt játszó Michael Keaton a legváltozatosabb szerepekben tűnt fel pályája során, köztük volt Tim Burton két Batman-filmje az ő címszereplésével, melyek elindították a szuperhős-filmek sorát.

Michael drámai és komikusi tehetsége egyformán erős, ráadásul azon kevesek közé tartozik, akik valóban viseltek szuperhős-jelmezt – mondja róla a film rendezője, Alejandro González Iñárritu. – Amikor igent mondott a felkérésünkre, tudtam, hogy a film pont olyan lesz, amilyennek terveztem, mert színészi múltjával és szakmai tekintélyével ráerősít a témára, emellett hihetetlenül tehetséges is. A forgatási módszer megkövetelte tőle az abszolút precíz időzítést, az egyes területek közötti váltásokat. Nagyon mélyre ment, fogalmam sincs, hogy csinálta, de öröm volt nézni.

Hogy a rendező nem választott rosszul, azt mi sem bizonyítja jobban, mint a Keaton által 2015-ben elnyert Golden Globe-díj!
{adinserter 10}

Ha tetszik, jelezd nekünk:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

nyolc + öt =

Címlapról

2018 januárjában jön a Viszlát Christopher Robin és a Floridai álom

Viszlát Christopher Robin
Január 11-án mutatják be a hazai mozik a Viszlát Christopher Robin című alkotást, mely Micimackó...
Tovább

Filmrészletek a Kicsinyítés című filmből

Kicsinyítés (2017) amerikai filmelőzetes
A következő öt filmrészlet egyértelműen megmutatja, mi várható a Kicsinyítés című filmvígjátéktól a mozikban. A...
Tovább

Tökéletes hang 3 – Dalviadal – A kamerák mögött

Tökéletes hang filmklipek
Kamerák mögött filmklip érkezett a Tökéletes hang 3. (bemutató: 2017. december 28.) részéhez. Becáék rendkívüli...
Tovább