Az Ida című lengyel-dán alkotás a legjobb európai film

By | 2014. december 14. vasárnap
Olvasói értékelés: (Még nincs értékelés, legyél az első!)

Az Ida című lengyel-dán alkotás kapta a legjobb filmnek járó Európai Filmdíjat szombat este Rigában. A film ajánlóját itt olvashatják!

Az Ida című lengyel-dán alkotás a legjobb európai film

Az egy helyben álló kamerával forgatott, végig fekete-fehér film két nőről szól, akik 1962-ben Lengyelországban felidézik emlékeiket a holokausztról. A rendező, Pawel Pawlikowski – aki az alkotásért megkapta a legjobb rendezőnek járó díjat – hitetlenkedéssel vegyes örömmel fogadta a bejelentést.
Az Ida kapta meg a legjobb európai filmnek járó közönségdíjat is. Szintén ezt a filmet dicséri, hogy forgatókönyvírói – Paweł Pawlikowski és Rebecca Lenkiewicz – lettek a legjobbak szakmájukban.

A legjobb operatőr címet is (Carlo Di Palma-díj 2014) az Ida forgatóinak – Lukasz Zalnak és Ryszard Lenczewskinek – ítélte oda az Európai Filmakadémia (EFA).

A legjobb vígjáték a Ne aggódj, a maffia csak nyáron öl című olasz film lett.

Legjobb színész és színésznő díja

A filmkritikusok szövetségének (FIPRESCI) legjobb első filmnek járó díját az ukrán Miroszlav Szlabospitszkij által rendezett A törzs című film kapta meg.
A legjobb dokumentumfilm A világ ura (rendező: Marc Bauder), a legjobb animációs nagyjátékfilm A boldogság művészete (rendező: Alessandro Rak), a legjobb rövidfilm pedig A csirke (rendező: Una Gunjak) lett.

A legjobb színésznő Marion Cotillard (Két nap, egy éjszaka), a legjobb színész Timothy Spall (Mr. Turner), a legjobb vágó Justine Wright (Locke), a legjobb díszlettervező Claus-Rudolf Amler (Sötét völgy), a legjobb jelmeztervező Natascha Curtius-Noss (Sötét völgy), a legjobb zeneszerző Mica Levi (A felszín alatt), a legjobb hangmérnök Joakim Sundström (Starred Up) lett.

A legjobb színésznő Marion Cotillard (Két nap, egy éjszaka)

Marion Cotillard

Az EFA életműdíját Agnes Vardának ítélték oda. Az “európai hozzájárulás a világ filmművészetéhez” című kitüntetést Steve McQueen, az európai koprodukciós díjat pedig (Eurimages-díj) Ed Guiney kapta meg.

Az 1988-ban alapított, több mint 3000 európai filmes szakembert összefogó EFA ezúttal 20 kategóriában osztott díjat az utóbbi egy évben bemutatott európai filmek között. Magyar alkotás egy volt az idén a jelöltek között: Szabó Simon Fal című, 11 perces kisjátékfilmje. A díjátadó ünnepséget évente felváltva tartják Berlinben – az EFA székhelyén -, és valamelyik európai városban.

Forrás: MTI 2014.

{adinserter 10}

Ha tetszik, jelezd nekünk:

Címlapról

2018 januárjában jön a Viszlát Christopher Robin és a Floridai álom

Viszlát Christopher Robin
Január 11-án mutatják be a hazai mozik a Viszlát Christopher Robin című alkotást, mely Micimackó...
Tovább

Filmrészletek a Kicsinyítés című filmből

Kicsinyítés (2017) amerikai filmelőzetes
A következő öt filmrészlet egyértelműen megmutatja, mi várható a Kicsinyítés című filmvígjátéktól a mozikban. A...
Tovább

Tökéletes hang 3 – Dalviadal – A kamerák mögött

Tökéletes hang filmklipek
Kamerák mögött filmklip érkezett a Tökéletes hang 3. (bemutató: 2017. december 28.) részéhez. Becáék rendkívüli...
Tovább