A film vágása adja meg a ritmusát

Szerző | 2015. május 2. szombat

A kém (2015) amerikai akció vígjátékA filmkészítés során nem lehet egy-egy folyamatot kiemelni. Nyilván a filmsztárok vannak reflektorfényben, de hatalmas szerep jut például a vágónak is: a vágás adja meg a film ritmusát, ami egy akciófilm, vagy egy vígjáték esetében cseppet sem elhanyagolható. A kém című film vágója mesélt a film készítésének folyamatáról.

Hirdetés:

Brent White az elmúlt évtizedben Hollywood egyik legnagyobb sztárja lett, minden rendező vele akar dolgozni. Pedig a nézők nem ismerik. A pasas majd ötven, kitérdelt farmert, kinyúlt pulóvert hord, nem szívesen beszélget senkivel – állítólag mégis ő az álomgyár leghumorosabb embere: és nagyon sokan mások neki köszönhetik, ha viccesnek látszanak. Judd Apatow az összes filmjét vele csinálta. Foglalkozása: vágó. Legújabb és – ahogy mondja, legnehezebb – munkája valószínűleg a leghumorosabb is: A kém (Spy) számtalan rögtönzését, poénját és dumáját ő alakította olyan ritmusúvá, hogy a néző a lehető legjobban szórakozzon – és megállás nélkül nevethessen.

A kém azért különleges – nyilatkozta White a NY Timesnak –, mert egy csomó rögtönzésmániás színész, élükön Melissa McCarthy-val találkozott egy rendezővel, Paul Feig-gel, aki még a jelenet felvétele közben is folyton új vicceket talál ki. Már forog a kamera, de ő még bekiabált egy sort, hogy azt is mondják. Elképesztő sok az anyag és nagyon kaotikus: én a forgatás első napjától dolgoztam, folyamatosan alakítottam a jeleneteket. Négy asszisztens napi 24 órában robotolt a kezem alá…

Míg a stáb Budapesten és a Balaton környékén filmezett, ő egy ablaktalan Los Angeles-i irodában ült öt megállás nélkül működő monitor előtt.

Amikor Melissa McCarthy megnézte A kém majdnem kész változatát, nagyon csodálkozott – meséli a vágó. – Folyton azt kérdezte: ezt tényleg én mondtam? Így csináltam? Nem is emlékeztem… Hát, persze. A vágás: hatalom. És én élek vele.

Mozifilmek filmajánló magazinja. Premierfilmek, jelenetképek, trailerek. A film vágása adja meg a ritmusát - Filmek | Filmrakat.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

16 − kettő =